Ντομπρόβσκις: Καμία εκταμίευση για την Ελλάδα μέχρι να συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις

Ντομπρόβσκις: Καμία εκταμίευση για την Ελλάδα μέχρι να συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Παρά την έλλειψη ρευστότητας, η Ελλάδα είναι απίθανο να λάβει χρήματα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 Απριλίου διότι καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις, επεσήμανε από την Ουάσιγκτον ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, σε συνέντευξή του, την Παρασκευή στο πρακτορείο Reuters.

«Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η πρόοδος στις συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο είναι περιορισμένη» δήλωσε ο Ντομπρόβσκις σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς στο περιθώριο των εαρινών εργασιών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

«Είναι πλέον καιρός προκειμένου να υπάρξει επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Καταρχάς και κυρίως χρειάζεται η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα παραμείνει προσηλωμένη στους όρους του προγράμματος και θα εφαρμόσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο ίδιος.

«Προκειμένου να εκταμιευθούν κεφάλαια, η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι σημειώνει επαρκή πρόοδο σε σχέση με τις προσπάθειες εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Τώρα, είναι η ύστατη στιγμή που πρέπει να εργαστούμε πιο εντατικά» σημείωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Δεν θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο να μπορέσουμε να καταλήξουμε την 24η Απριλίου στο συμπέρασμα ότι έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος. Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση προκειμένου να υπάρξει εκταμίευση» είπε, αναφερόμενος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να αποδεχθούν άλλες μεταρρυθμίσεις που ενδεχομένως θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, αρκεί να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

«Τώρα, επαφίεται πραγματικά στην ελληνική πλευρά- πόσο σύντομα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις, στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή των όρων, προκειμένου να μπορέσουν να αποκτήσει πρόσβαση στα κεφάλαια στο ισχύον πρόγραμμα» προσέθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Η κατάσταση με τη ρευστότητα είναι περίπλοκη, όμως αυτός είναι επιπλέον λόγος προκειμένου η ελληνική πλευρά να εργαστεί πιο εντατικά επί των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο με στόχο να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της».

Δημοφιλή