Το «Φυτό με τη Δαγκάνα»:Tο λικέρ που παντρεύει την παράδοση με την πανκ μουσική

Το «Φυτό με τη Δαγκάνα»:Tο λικέρ που παντρεύει την παράδοση με την πανκ μουσική
HuffPost Greece

Ο Βασίλης, ιδιωτικός υπάλληλος, και η Πέννυ αρχιτέκτονας μηχανικός, γνωρίστηκαν πριν 2,5 χρόνια, και η γνωριμία τους αυτή καρποφόρησε το «Φυτό με τη δαγκάνα», ένα λικέρ με περίεργο όνομα που, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, παντρεύει την παράδοση με την πανκ μουσική.

Πώς ξεκίνησε το «Φυτό με τη Δαγκάνα»;

Νομίζω ότι όλα ξεκίνησαν όταν θελήσαμε να προσφέρουμε χειροποίητα δώρα σε κάποιους φίλους μας, οπότε χωρίς πολύ σκέψη αποφασίσαμε να φτιάξουμε λικέρ με τον πιο ίσως γνωστό καρπό, το κράνο. Οι φίλοι ενθουσιάστηκαν και μας ενθάρρυναν να το προχωρήσουμε. Έτσι, ύστερα από αρκετούς πειραματισμούς, πολλές συμβουλές από συγγενείς, και αρκετή ανάγνωση καταλήξαμε στο φυτό με τη δαγκάνα.

Έχετε κάπως ιδιόμορφο όνομα. Πώς προέκυψε;

Το φυτό με τη δαγκάνα είναι ουσιαστικά ένα πάντρεμα παράδοσης και πάνκ. Το λικέρ ως προϊόν παραπέμπει σε κάτι παραδοσιακό. Όλοι νομίζω έχουμε μια θεία, μια γιαγιά ή μια μαμά που φτιάχνει το λικέρ της. Παρόλα αυτά, έχοντας μεγαλώσει σε πόλεις και με μουσικά ακούσματα όχι και τόσο παραδοσιακά, τυχαία πέσαμε σε ένα τραγούδι από την πανκ μπάντα «Μίασμα» με τίτλο «το φυτό με τη δαγκάνα». Το όνομα αυτό για μας αναφέρεται ουσιαστικά σε αυτά τα φυτά που δεν είναι εύκολα να τα προσεγγίσεις, που έχουν «δαγκάνες» και μηχανισμούς άμυνας, αλλά είναι άφθονα και πεντανόστιμα, όπως τα κράνα, τα τσάπουρνα ή τα βατόμουρα. Για παράδειγμα, είναι χαρακτηριστικό ότι η αγγλική λέξη για το τσάπουρνο, blackthorn, σημαίνει μαύρο αγκάθι.

Από πού συλλέγετε τους καρπούς σας;

Ξεκινήσαμε τις εξορμήσεις μας σε βουνά και λαγκάδια αρχικά παρατηρώντας τους καρπούς ανάλογα την εποχή τους και στη συνέχεια συλλέγοντας τους την κατάλληλη εποχή. Η συλλογή μπορεί να γίνει από την αυλή ενός φίλου μας που έχει για παράδειγμα ροδιές μέχρι την άγρια φύση του Πηλίου. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι απλά ο καρπός να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικός, δηλαδή χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Ποια είναι η διαδικασία για να φτιάξετε ένα λικέρ;

Η διαδικασία είναι πραγματικά απλή. Καρπός, ζάχαρη και αλκοόλ συγκεντρώνονται σε γυάλινα βάζα, εκτίθενται υπό το φως του ήλιου, και 40 μέρες αργότερα φιλτράρουμε το προϊόν ζύμωσης τους. Έχει σημασία να αναφέρουμε ότι πέρα από τους «φυσικούς καρπούς» δίνουμε προσοχή και στη ζάχαρη και το αλκοόλ. Για παράδειγμα, στη ζάχαρη, αν και ως τώρα δεν το κάναμε συστηματικά, αποφασίσαμε από δω και πέρα να χρησιμοποιήσουμε καστανή ζάχαρη δίκαιου εμπορίου. Επίσης το αλκοόλ που χρησιμοποιούμε, ύστερα από διάφορους πειραματισμούς είναι κύρια λευκό κονιάκ και βιολογική ρακή απευθείας από παραγωγούς.

Τι γεύσεις λικέρ έχετε;

Οι καρποί με τους οποίους έχουμε πειραματιστεί ως τώρα είναι δώδεκα. Συγκεκριμένα, είναι το γκόρτσι της Ιερισσού, δηλαδή το άγριο αχλάδι, το τζίντζερ, μια ρίζα που δε συλλέγουμε οι ίδιοι αλλά αγαπάμε, το κυδώνι και το μανταρίνι, τα οποία αν και δεν είναι άγρια μας έδωσαν υπέροχες και ασυνήθιστες γεύσεις λικέρ, το άγριο κορόμηλο Κοζάνης, ένα λικέρ που δε συνηθίζεται στην Ελλάδα αλλά είναι πολύ δημοφιλές στη Δανία, το γνωστό-άγνωστο κράνο, που παρεπιπτόντως δεν έχει καμία σχέση με το κράνμπερι, κατεξοχήν παραδοσιακές γεύσεις όπως το κεράσι και το βύσσινο από το κτήμα του Χρήστου στην Έδεσσα, το ρόδι του Βασίλη και της Γιάννας από την Άνω Πόλη, το βατόμουρο Χολομώντα, το δαμάσκηνο από το κτήμα του Σταύρου στο Βοσκοχώρι και τέλος το άγνωστο ελληνικό super food, το τσάπουρνο, ένα είδος άγριου δαμάσκηνου, το οποίο αποτελεί για μας το πιο ιδιαίτερο από όλα.

Από πού μπορεί να τα προμηθευτεί κανείς;

Τα λικέρ μας μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί παραγγέλνοντας απευθείας από την ιστοσελίδα μας, από τη σελίδα μας στο facebook Το φυτό με τη δαγκάνα και από επιλεγμένα καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.