Άλμπερτ Αϊνστάιν: 60 χρόνια μετά το θάνατο του μεγαλύτερου επιστήμονα του 20ού αιώνα

Άλμπερτ Αϊνστάιν: 60 χρόνια μετά το θάνατο του μεγαλύτερου επιστήμονα του 20ού αιώνα

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν γεννήθηκε άνοιξη, 14 Μάρτιου του 1879, στη νότια γερμανική πόλη Ουλμ και πέθανε άνοιξη, πριν από 60 χρόνια, στις 18 Απρίλιου του 1955, στο Πρίνστον των ΗΠΑ. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και από πολλούς θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα.

Ο μικρός Αλβέρτος έμεινε οικότροφος σε σχολείο του Μονάχου. Στα 15 χρόνια του σταμάτησε το σχολείο, παραιτήθηκε από τη γερμανική υπηκοότητα για να αποφύγει τη στρατιωτική θητεία και στα 17 του ξεκίνησε στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης.

Το 1911 έγινε καθηγητής στο γερμανικό Πανεπιστήμιο της Πράγας και μετά στο Βερολίνο, όπου παράλληλα με τα διδακτικά καθήκοντα ολοκλήρωσε και τη "Γενική Θεωρία της Σχετικότητας". Τον Νοέμβριο του 1915, ο Αϊνστάιν παρουσίασε τη γενική θεωρία της σχετικότητας σε μία σειρά διαλέξεων ενώπιον της Πρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Σύμφωνα με αυτήν η ελκτική δύναμη της βαρύτητας διαδίδεται στο χώρο με την ταχύτητα του φωτός και επηρεάζει οτιδήποτε υπάρχει στο χώρο, ακόμα και τις ακτινοβολίες.

Το 1933, όταν οι ναζί είχαν ήδη εκλεγεί στην κυβέρνηση της Γερμανίας, άρχισαν να συκοφαντούν τον 'Αϊνστάιν ως πράκτορα των Αμερικανών και των Αγγλογάλλων, ενοχλημένοι από το γεγονός ότι ως σημαντικότερος εκπρόσωπος της γερμανικής επιστήμης φαινόταν εκείνη την εποχή ένας εβραίος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αποχωρήσει ο μεγάλος ερευνητής από τη Γερμανική Ακαδημία Επιστημών, στην οποία είχαν κυριαρχήσει, όπως συμβαίνει πάντα στα ολοκληρωτικά καθεστώτα, μετριότητες και αναρριχητές. Εγκατέλειψε τη Γερμανία, αυτή τη φορά οριστικά, με προορισμό την Αμερική.

Η καθημερινότητα του

O Αϊνστάιν μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1933, όπου εργάστηκε ως καθηγητής στο Πρίνστον μέχρι την συνταξιοδότηση του, το 1945. Η καθημερινότητα του εκεί ήταν απλή. Μεταξύ 9:00 και 10:00 π.μ. έτρωγε πρωινό και διάβαζε εξονυχιστικά τις πρωινές εφημερίδες. Γύρω στις 10:30 έφευγε για το γραφείο του στο Πρίνστον, περπατώντας όταν ήταν καλός ο καιρός, ειδάλλως τον έπαιρνε ένα πουλμανάκι του Πανεπιστημίου.

Δούλευε μέχρι τις 1:00 επέστρεφε στο σπίτι για μεσημεριανό στη 1:30 έπαιρνε έναν υπνάκο κι έπινε ένα φλιτζάνι τσάι. Το υπόλοιπο απόγευμα το περνούσε στο σπίτι, συνεχίζοντας την δουλειά του, βλέποντας επισκέπτες και ταχτοποιώντας την αλληλογραφία του, που η γραμματέας του είχε ταχτοποιήσει νωρίτερα. Το δείπνο ήταν στις 6:30 και έπειτα περισσότερη δουλειά και περισσότερα γράμματα,αναφέρει ο Currey Mason στο βιβλίο του "Η τέχνη της ρουτίνας".

Ο χειρότερος σύζυγος να ζεις

Αν και πρωτοπόρος στην επιστήμη θεωρείται ένας αποτυχημένος σύζυγος. Τα παραπάνω αναφέρονται στο βιβλίο Einstein: His Life and Universe- Αϊνστάιν: Η ζωή του και το Σύμπαν, του Walter Isaacson στο οποίο περιγράφει πως ο λαμπρός επιστήμονας δεν μπόρεσε ποτέ να αποκτήσει μια αρμονική προσωπική ζωή.

O λαμπρός επιστήμονας ήταν τόσο πραγματιστής στα θέματα του έρωτα, που όταν είδε πως ο γάμος του με την πρώτη σύζυγό του Mileva Maric κατέρρεε, συνέταξε μία λίστα απαιτήσεων.

Η λίστα αυτή γράφτηκε το 1914, όταν ύστερα από 11 χρόνια έγγαμου βίου, διαπίστωσε ότι ο γάμος τους με τη Maric οδηγείτο σε ναυάγιο.

Ήταν τόσο απαιτητικός που της ζητούσε να μην κάθεται μαζί του, να μην τη συνοδεύει αλλά και να σταματά να μιλά αμέσως μόλις εκείνος το ζητούσε.

Σύμφωνα με το βιβλίο, πράγματι η σύζυγός του αρχικά αποδέχθηκε τα αιτήματα του, αλλά όχι για πολύ. Λίγους μήνες μετά, εγκατέλειψε τον άνδρα της στο Βερολίνο παίρνοντας μαζί τους δύο γιους τους.

Η λίστα απαιτήσεων του Αϊνστάιν

Θα φροντίζεις ώστε:

-να μου παρέχεις τρία γεύματα στο δωμάτιό μου

-τα ρούχα μου να έχουν μία τάξη

-η κρεβατοκάμαρα και το γραφείο μου να είναι καθαρά και ιδιαίτερα το γραφείο μου να είναι μόνο για τη δική μου προσωπική χρήση.

Θα παραιτηθείς απ’ όλες τις προσωπικές σχέσεις μαζί μου εφόσον δεν είναι απολύτως απαραίτητες για κοινωνικούς λόγους. Ειδικότερα, θα παραιτηθείς από:

-να βγαίνω έξω ή να ταξιδεύω μαζί σου.

- να κάθομαι σπίτι μαζί σου

Θα υπακούς στα ακόλουθα όσον αφορά στη σχέση σου μαζί μου:

-δεν θα περιμένεις καμία οικειότητα από εμένα ούτε θα με κατηγορείς με οποιονδήποτε τρόπο.

-θα φύγεις από την κρεβατοκάμαρα ή το γραφείο μου αμέσως χωρίς διαμαρτυρία αν το ζητήσω

-θα σταματάς να μου μιλάς εφόσον το ζητήσω

-θα προσέχεις να μην με υποτιμάς μπροστά στα παιδιά είτε με λόγια είτε με τη συμπεριφορά σου

The Life Of Albert Einstein

Δημοφιλή