Νέα τραγωδία στη Λαμπεντούζα - Ανετράπη πλοίο με 700 μετανάστες. Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς

Νέα τραγωδία στη Λαμπεντούζα - Ανετράπη πλοίο με 700 μετανάστες. Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς

Εξανεμίζοντας οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι περί τους 700 επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους που ανετράπη ανοιχτά του νησιού Λαμπεντούζα επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τις ποιος αρνητικές εκτιμήσεις, που διατυπώθηκαν εξ αρχής, πως αυτή είναι μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη τραγωδία που έχει εκτιναχθεί στη Μεσόγειο με θύματα μετανάστες.

Σημειώνεται πως πριν από αυτό το ναυάγιο, η μεγαλύτερη τραγωδία που είχε σημειωθεί στη Μεσόγειο με θύματα μετανάστες, ήταν τον Ιούνιο του 2013 και πάλι στη Λαμπεντούζα οπότε έχασαν τη ζωή τους 366 μετανάστες ενώ οι αγνοούμενοι ανήλθαν στους 20.

Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, η Ιταλική Ακτοφυλακή η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης ναυαγών, ανέφερε πως ο αριθμός των διασωθέντων δεν ξεπερνά τους 28 αν και οι αρχές της Μάλτας ανέφεραν πως συνολικά έχουν εντοπιστεί σώα 49 άτομα ενώ ο αριθμός των σορών που εντοπίστηκαν ανέρχονται σε 24.

Ο ενθουσιασμός των μεταναστών πως θα σώζονταν ανέτρεψε το σκάφος

Τραγική ειρωνεία αποτελεί η μαρτυρία διασωθέντος, πως το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες ανετράπη ακριβώς τη στιγμή που προσέγγιζε το σημείο για να τους σώσει το πορτογαλικό εμπορικό πλοίο King Jacob. Το πλήρωμα είχε ενημερωθεί από την Ιταλική Ακτοφυλακή για το σκάφος με τους 700 μετανάστες το οποίο είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και ενώ έπλεε περίπου 70νμ από τις λιβυκές ακτές.

Οι φοβισμένοι μετανάστες, έχοντας δει το εμπορικό πλοίο μετακινήθηκαν μαζικά και απότομα στην μια πλευρά του αλιευτικού. Ακολούθησε πανικός ενώ η μετατόπιση του βάρους οδήγησε και στην ανατροπή του σκάφους. Ένας διασωθείς από την Ερυθραία δήλωσε επέβαιναν τουλάχιστον 700 άτομα και το γεγονός επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια και από τις μαρτυρίες συνεπιβατών του. Σημειώνεται πως το αλιευτικό ήταν μήκους μόλις 20μέτρων.

Το σύνολο των διασωθέντων, μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, μεταφέρονταν με τέσσερα πλοία στην Κατάνη της Σικελίας ενώ τουλάχιστον 17 πλωτά μέσα μετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Παρά βέβαια τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται, με σύμμαχο μάλιστα τον καλό καιρό, οι ελπίδες να βρεθούν περισσότεροι ζωντανοί ναυαγοί, ώρα την ώρα μειώνονται...

Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ο Ρέντσι

«Η Ιταλία προσπαθεί να σώσει όσες περισσότερες ζωές μπορεί, σε συνεργασία με τις αρχές της Μάλτας και αύριο θα συναντηθώ στην Ρώμη με τον μαλτέζο ομόλογό μου, Ζοζέφ Μουσκάτ», δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε και συμπλήρωσε πως «Ο ιταλός υπουργός εσωτερικών Τζεντιλόνι θα συζητήσει τη Δευτέρα με τους συναδέλφους του συγκεκριμένα θέματα, και η Ιταλία ζητεί να διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, για να επιδειχθεί αλληλεγγύη, όπως άλλες φορές».

«Η υπόθεση αυτή δεν οφείλεται σε έλλειψη βοήθειας. Η βοήθεια είναι άμεση, πέρα και από τα όρια της προηγούμενης αποστολής Μάρε Νόστρουμ. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια πληγή στην Μεσόγειο, που είναι οι νέοι δουλέμποροι του 21ου αιώνα», τόνισε ο Ρέντσι.

«Η Ιταλία συνέλαβε, συνολικά, 976 δουλεμπόρους , αλλά ζητάμε να μην μας αφήσουν μόνους. Καταπολεμάμε μια άποψη σύμφωνα με την οποία το πρόβλημα αυτό μπορεί να θεωρείται δεύτερης κατηγορίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό το φαινόμενο αυτό αφορά την καρδιά των ανθρώπων και η λύση είναι να σταματήσουν οι αναχωρήσεις από την Λιβύη.

Ο Ματέο Ρέντσι έκανε γνωστό ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και με την Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Υπογράμμισε ότι η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται για να συγκληθεί, μέχρι την Παρασκευή, έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, που να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα και να τύχει υπεράσπισης η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η ιταλική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει, τον συνολικό αριθμό των αγνοουμένων, «αλλά η σοβαρότητα των ναυαγίων δεν συνδέεται μόνο με τον αριθμό των νεκρών», ολοκλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας, επίσης, ότι οι ιταλικές αρχές θα κάνουν το παν για να εντοπίσουν τους δουλεμπόρους που ευθύνονται για την νέα αυτή τραγωδία και για την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη. Είπε ακόμη ότι θα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να ανασυρθεί από τον βυθό και το κουφάρι του αλιευτικού, για να ταφούν όσα περισσότερα θύματα είναι δυνατόν.

Έκκληση πάπα Φραγκίσκου προς τη διεθνή κοινότητα

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να μην σημειωθούν άλλα ναυάγια μεταναστών απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας πριν από λίγο στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Εκφράζω τον βαθύτατο πόνο μου. Απευθύνω έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να δράσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα ώστε να μην επαναληφθούν άλλες παρόμοιες τραγωδίες. Είναι άνδρες και γυναίκες σαν εμάς, αδέλφια που πεινάνε, κατατρεγμένα, τραυματισμένα, θύματα της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή, αναζητούσαν την ευτυχία», τόνισε ο ποντίφικας και κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν υπέρ των θυμάτων.

Δημοφιλή