Έκκληση Τσίπρα στην ΕΕ για την άμεση διαμόρφωση σχεδίου αντιμετώπισης του μεταναστευτικού

Έκκληση Τσίπρα στην ΕΕ για την άμεση διαμόρφωση σχεδίου αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης

Έκκληση στις χώρες μέλη της ΕΕ απευθύνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το τραγικό ναυάγιο στη Λαμπεντούζα, για την «άμεση συνδιαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση αυτής της επείγουσας ανθρωπιστικής κρίσης».

Το σχέδιο που θα συνδιαμορφωθεί θα πρέπει σύμφωνα με τον πρωθυπουργό να κινείται σε τρεις άξονες:

-αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο,

-στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται έναν κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας

-ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τζιχαντισμού

Το τηλεοπτικό μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού, ήρθε λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντι με τον οποίο συζήτησε για τις εξελίξεις στο μέτωπο της επιχείρησης που διεξάγεται στη Λαμπεντούζα για τη διάσωση των 700 μεταναστών αλλά και για να συζητήσουν τη στάση που πρέπει να τηρήσουν στο μεταναστευτικό. Παράλληλα, όπως ανέφερε, εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρότασή του ομολόγου του για άμεση σύγκληση Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα της διαχείρισης της μετανάστευσης στη Μεσόγειο. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανήλθε και στην πρότασή του την σύγκληση Διάσκεψης των ηγετών των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, προκειμένου οι χώρες που επηρεάζονται πιο άμεσα από αυτό το φαινόμενο να συντονιστούμε καλύτερα για την ανάδειξή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος ο κ.Τσίπρας στη δήλωση του τόνισε πως η «νέα ανθρωπιστική κρίση τραγωδία στη Λαμπεντούζα που συνιστά μια εκατόμβη νεκρών «μας γεμίζει θλίψη και ανησυχία»και «κανείς δεν θα πρέπει να μένει απαθής όταν χάνονται εκατοντάδες ψυχές στη Μεσόγειο». «Η ευρώπη δεν μπορεί να επικαλείται την υπέρτατη αξία της ζωής εάν δεν κάνει κάτι ώστε η Μεσόγειος να πάψει να είναι μια θάλασσα νεκροταφείο και οι χώρες του Νότου αποθήκες ανθρώπινων ψυχών» κατέληξε ο κ.Τσίπρας.

Δημοφιλή