Δίχως τέλος οι προσφυγικές τραγωδίες στη Μεσόγειο με την ΕΕ να ψάχνει για λύση

Δίχως τέλος οι τραγωδίες προσφύγων στη Μεσόγειο με την ΕΕ να ψάχνει για λύση
Migrants board on a cruise ship as they leave the Island of Lampedusa, Southern Italy, to be transferred in Porto Empedocle, Sicily, Friday, April 17, 2015. An unprecedented wave of migrants has headed for the European Union's promised shores over the past week, with 10,000 people making the trip. Hundreds â nobody knows how many â have disappeared into the warming waters of the Mediterranean, including 41 migrants reported dead Thursday after a shipwreck. (AP Photo/Francesco Malavolta)
Migrants board on a cruise ship as they leave the Island of Lampedusa, Southern Italy, to be transferred in Porto Empedocle, Sicily, Friday, April 17, 2015. An unprecedented wave of migrants has headed for the European Union's promised shores over the past week, with 10,000 people making the trip. Hundreds â nobody knows how many â have disappeared into the warming waters of the Mediterranean, including 41 migrants reported dead Thursday after a shipwreck. (AP Photo/Francesco Malavolta)
ASSOCIATED PRESS

Λίγες ώρες μετά τις νέες τραγωδίες στα νερά της Μεσογείου οι οποίες στοίχισαν τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη Δευτέρα, στους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων, ένα σχέδιο δέκα σημείων για την ανάληψη δράσης ώστε να δοθεί μία λύση στη μεταναστευτική κρίση, η οποία έχει ξεσπάσει στη Μεσόγειο.

Οι προτάσεις αυτές παρουσιάστηκαν στο έκτακτο συμβούλιο που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο και περιλαμβάνουν την ενίσχυση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης και του αριθμού των πλοίων που συμμετέχουν στην επιχείρηση "Triton" για την προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση είναι τα εξής:

1. Ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο: "Τρίτων" και "Ποσειδών", με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων. Επέκταση του επιχειρησιακού χώρου τους, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης.

2. Κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι. Τα θετικά αποτελέσματα από την επιχείρηση «Αταλάντα», θα πρέπει να μας εμπνεύσουν για νέες επιχειρήσεις εναντίον των λαθρεμπόρων στη Μεσόγειο.

3. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί Europol, Frontex, EASO και EUROJUST θα συνεδριάζουν σε τακτική βάση και θα συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον εντοπισμό των λαθρεμπόρων, των μεθόδων τους, και την εξακρίβωση των οικονομικών τους πόρων . Η κοινή επιχείρηση JOT MARE αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορούμε να συντονισθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εντοπίσουμε και να καταπολεμήσουμε τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις.

4. Επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της EASO. Η επεξεργασία τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους δύο μήνες από την ημέρα υποβολή της αίτησης.

5. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από όλους τους μετανάστες.

6. Εξέταση εναλλακτικών επιλογών για τη δημιουργία μηχανισμού μετεγκατάστασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

7. Εφαρμογή διευρυμένου πιλοτικού προγράμματος στην Ε.Ε. για την επανεγκατάσταση μεταναστών σε εθελοντική βάση, προσφέροντας θέσεις για τα άτομα που χρήζουν επείγουσας προστασίας.

8. Δημιουργία νέου προγράμματος για ταχεία επιστροφή των παράνομων μεταναστών που θα συντονίζεται από τον οργανισμό Frontex και από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτό σημαίνει περισσότερες πτήσεις για την επιστροφή τους και ενημέρωση των μεταναστών στις χώρες διέλευσης για τα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση των επικίνδυνων διαδρομών.

9. Συντονισμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικής Δράσης με σκοπό τη συνεργασία με τις χώρες που περιβάλλουν τη Λιβύη. Ενδυνάμωση των σχέσεων με τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα οι πρωτοβουλίες στον Νίγηρα.

10. Τοποθέτηση αξιωματούχων υπεύθυνων για θέματα μετανάστευσης (ILO: Immigration Liaison Officers) σε τρίτες χώρες για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα και την ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα στη Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. Ο κ. Αβραμόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η κρίση θα λάβει επικίνδυνες διαστάσεις τους επόμενους μήνες. Όπως είπε, απαιτείται δράση όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Σημείωσε, δε, πως η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη Μετανάστευση θα ανακοινωθεί στις 13 Μαΐου.

Νωρίτερα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικής ομάδας από την ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών σημειώνοντας ότι αυτό που συνέβη στη Μεσόγειο δεν είναι μόνο μια τραγωδία για τους ανθρώπους που επιχειρούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη αλλά μια τραγωδία και για την ίδια την Ευρώπη, η οποία πρέπει πλέον να επιδείξει δράση και ενότητα στο θέμα.

Από την πλευρά τους, οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Χουντής και Εσωτερικών Τασία Χριστοδουλόπουλου στην έκτακτη υπουργική σύνοδο για το μεταναστευτικό επεσήμαναν την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας για να ανταποκριθεί στις αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις.

Παράλληλα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει συγκαλέσει για την Πέμπτη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητηθεί μια κοινή απάντηση στη συρροή προσφύγων από την βόρεια Αφρική και στα ναυάγια που έχουν στοιχίσει την ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Τη σύγκληση της Συνόδου είχε ζητήσει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και είχε στηρίξει ο Έλληνας ομόλογός του Αλέξης Τσίπρας, μετά και τα τελευταία τραγικά δυστυχήματα.

Την ίδια ώρα, σκάφη της ακτοφυλακής της Ιταλίας και της Μάλτας προσπαθούν να εντοπίσουν δύο σκάφη που μεταφέρουν περίπου 450 μετανάστες. Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Δευτέρας χωρίς μέχρι στιγμής τα δύο σκάφη να έχουν εντοπιστεί. Σε ό,τι αφορά στην τραγωδία η οποία σημειώθηκε ανοιχτά της Ιταλίας με ένα εκ των διασωθέντων να τονίζει στις Αρχές ότι στο αλιευτικό στο οποίο επέβαινε μετέφερε 950 μετανάστες με 300 να είναι κλειδωμένοι από τους δουλέμπορους στα αμπάρια του πλοίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες την πληροφορία αυτή επιβεβαιώνουν και οι υπόλοιποι διασωθέντες.

Στη Ρόδο, τρεις άνθρωποι νεκροί ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου σκάφους με 93 μετανάστες. Πρόκειται για έναν άνδρα, μία γυναίκα και ένα παιδί. Έχουν διασωθεί 90 άτομα με τα 49 να έχουν μεταφερθεί στην αστυνομική διεύθυνση της Ρόδου, 14 στο Λιμεναρχείο ενώ 27 έχουν διακομισθεί στο κέντρο υγείας του νησιού. Το σκάφος προσάραξε σε βράχια στην παραλία Ζέφυρος στις 10 το πρωί της Δευτέρας με τους μετανάστες χωρίς να γνωρίζουν κολύμπι να παλεύουν στη θάλασσα για να επιβιώσουν. Πολίτες και διασώστες έσπευσαν να βοηθήσουν.

Δημοφιλή