Αυστηρό μήνυμα από ΗΠΑ για το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Ξηρού: «Θα την δούμε ως μία εξαιρετικά μη φιλική πράξη»

Αυστηρό μήνυμα από ΗΠΑ για το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Ξηρού
eurokinissi

Ένα ιδιαίτερα αυστηρό μήνυμα μετέφερε κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα το μεσημέρι ο Αμερικανός πρέσβης στη Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς προς την ελληνική κυβέρνηση με αφορμή το άρθρο 6 του νομοσχεδίου του υπ. Δικαιοσύνης που προβλέπει όρους για αποφυλάκιση καταδικασμένων τρομοκρατών για ιατρικούς λόγους και δίνει την δυνατότητα στον Σάββα Ξηρό και σε ισοβίτες με αναπηρία άνω του 80% να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους υπό κατ' οίκον περιορισμό φορώντας το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πιρς «εάν ο Σάββας Ξηρός – ή οποιοσδήποτε άλλος που έχει στα χέρια του το αίμα Αμερικανών διπλωματών και μελών αμερικανικών αποστολών- βγει από τη φυλακή, θα ιδωθεί ως μία εξαιρετικά μη φιλική πράξη».

Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα, είπε ο Αμερικανός πρέσβης την ανησυχία μας για το συγκεκριμένο θέμα στην ελληνική κυβέρνηση, όπως έκανε και την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Σε ερώτηση για το τι επιπτώσεις θα έχει εάν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο (σ.σ αποφυλάκιση Ξηρού) η απάντηση ήταν: «Δεν ξέρω. Θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει αλλά θα το παρακολουθούμε στενά».

«Θέλω να είμαι σαφής», επεσήμανε ο Αμερικανός πρέσβης «Το θέμα δεν είναι η μεταρρύθμιση στις φυλακές, ή αποσυμφόρηση τους, ή η πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, ή η βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών. Όλα αυτά είναι σημαντικά. Το θέμα είναι ότι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι -άνθρωποι που έχουν διαπράξει τραγικά, στυγερά εγκλήματα- θα πρέπει να εκτίουν ολόκληρη την ποινή τους στη φυλακή. Όχι στην άνεση του σπιτιού τους, μαζί με τους φίλους τους, τις οικογένειές τους και τους συνεργάτες τους. Βγάζοντας αυτούς του δολοφόνους από δολοφόνους από την φυλακή αμαυρώνει τη μνήμη αυτών που σκοτώθηκαν και παραβιάζει τα δικαιώματα των οικογενειών των θυμάτων, οι ζωές των οποίων διαλύθηκαν».

Τέλος, σε ερώτηση για το εάν κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις στη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι η σχέση των δύο χωρών είναι πολύ σημαντική, σημειώνοντας ότι «θέλουμε η Ελλάδα να βγει από την κρίση δυνατή, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τέτοια θέματα».

Οι δηλώσεις αυτές δε έγιναν ενώ ο κ. Πιρς στεκόταν, όπως τόνισε ο ίδιος, μπροστά από μία πλάκα, στην οποία ήταν χαραγμένα τα ονόματα των στελεχών της αμερικανικής αποστολής που έχουν δολοφονηθεί από την 17 Νοέμβρη.

Το Μαξίμου πάντως, σχολιάζοντας την αυστηρή προειδοποίηση του Αμερικανού πρέσβη, τόνιζε ότι ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών, αλλά με βάση το νόμο μία ορισμένη κατηγορία κρατουμένων και εάν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως να έχουν αναπηρία πάνω από 80%, η ποινή τους μετατρέπεται σε κράτηση κατ' οίκον με «βραχιολάκι».

Όμως ο κ. Πιρς ήταν σαφής: «Πρόκειται για βίαιους εγκληματίες που ανήκουν στην φυλακή, πουθενά αλλού».

Συνάντηση Κέρι-Κοτζιά στην Ουάσιγκτον

Η αυστηρή σύσταση την ΗΠΑ έρχεται λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με ο Έλληνας ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος, 13:45 τοπική ώρα) και εάν κρίνουμε από το πόσο σοβαρά βλέπουν το εν λόγω θέμα οι ΗΠΑ, η πίεση προς την ελληνική πλευρά θα είναι μεγάλη. Επίσης στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι ελληνορωσικές σχέσεις.

Δημοφιλή