Το ρομπότ που σταμάτησε μια αυτοκτονία παραδίδοντας μια πίτσα

Το ρομπότ που σταμάτησε μια αυτοκτονία παραδίδοντας μια πίτσα
kid static/Flickr

Ένας άνδρας ο οποίος απειλούσε να πηδήξει στο κενό από γέφυρα στη Σίλικον Βάλεϊ τελικά παραδόθηκε στην αστυνομία την προηγούμενη εβδομάδα, χάρη στην έγκαιρη και ακριβή επέμβαση ενός ρομπότ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του IEEE Spectrum, το περιστατικό άρχισε μετά από κλήση στην Τροχαία της Καλιφόρνια (CHP- California Highway Patrol), σχετικά με έναν άνδρα σε γέφυρα που συνέδεε τον Highway 680 και τον 280 στο Σαν Χοσέ. Ο άνδρας είχε μαχαίρι και φαινόταν έτοιμος να πηδήξει. Ακολούθησε κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθώς η αστυνομία έκλεισε τους δρόμους και άρχισε τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον Κρις Σκίμπα, αστυνομικό του Σαν Χοσέ, το περιστατικό έλαβε τέλος ως εξής: καθώς ουδείς θεωρούσε ότι ήταν καλή ιδέα να πλησιάσει κάποιος τον άνδρα, ο οποίος ήταν απειλητικός τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους γύρω (λόγω μαχαιριού), ζητήθηκε η συνδρομή της μονάδας MERGE και εκπαιδευμένων διαπραγματευτών. Στη συνέχεια του παραδόθηκε τηλέφωνο μέσω ρομπότ, καθώς θεωρήθηκε ότι κάτι τέτοιο (εν αντιθέσει με προσέγγισή του από έναν άνθρωπο) δεν θα τον ωθούσε στα άκρα.

Όπως ανέφερε ο αστυνομικός, το να δίνεις σε κάποιον τροφή είναι ένας καλός τρόπος να τον ενθαρρύνεις να κάνει αυτό που θέλεις, οπότε και του απεστάλη, μαζί με το τηλέφωνο...πίτσα. Όπως του είπαν οι αστυνομικοί, το «αντάλλαγμά» του για να πάρει την πίτσα θα ήταν σηκώσει το τηλέφωνο, κάτι το οποίο το έκανε. Επίσης, οι κάμερες του ρομπότ παρείχαν εικόνα σχετικά με το σε τι κατάσταση βρισκόταν κ.α. Στη συνέχεια οι διαπραγματευτές τον έπεισαν να παραδοθεί, με τον ίδιο να ρίχνει κάτω το μαχαίρι, κάτι που «είδε» το ρομπότ. Ακολούθησε σύλληψή του.

Δημοφιλή