4 απολαυστικές ιστορίες που δε γνωρίζατε για τον «Μεγάλο Λεμπόφσκι»

4 απολαυστικές ιστορίες που δε γνωρίζατε για τον «Μεγάλο Λεμπόφσκι»
The Big Lebowski

Τι γίνεται όταν το κόλλημα ενός ανθρώπου με κάτι (ταινία, καλλιτέχνη, οτιδήποτε) πάει σε άλλα επίπεδα; Απλά ρωτήστε τον Roy Preston. Ο ιδιοκτήτης του «The Little Lebowski Shop» είναι σίγουρα από τους μεγαλύτερους (αν όχι ο μεγαλύτερος) φαν της ταινίας των αδερφών Κοέν, «Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι».

«Με μια πρώτη ματιά μοιάζει με μια χαζή ταινία των Cheech και Chong (ντουέτο κωμικών με χιούμορ επικεντρωμένο στους χίπηδες και την κάνναβη), έπειτα όμως τη ξαναβλέπεις και είναι πολλά περισσότερα από αυτό» είπε ο Preston στην αμερικάνικη Huffington Post. Ως ο ιδιοκτήτης του μοναδικού γνωστού μαγαζιού που είναι αφιερωμένο στον «Dude» και την παρέα του, ο Preston ξέρει πολλά περισσότερα για την κλασική καλτ ταινία από το μέσο άτομο.

Παρακάτω αποκαλύπτει τέσσερις ιστορίες για τον «Μεγάλο Λεμπόφσκι» που ελάχιστοι γνωρίζουν -με λίγη βοήθεια από τους David Huddleston και Tara Reid, που έπαιζαν στην ταινία και είχαν κάποια πράγματα να θυμηθούν.

1. Με κάποιο «μαγικό» τρόπο, ο Jeff Bridges κατάφερε να μη χύσει ούτε σταγόνα από το White Russian του, όλες τις φορές που τον πετούσαν μέσα στη λιμουζίνα.

«Ε, πρόσεχε μεγάλε! Υπάρχει ένα ρόφημα εδώ», φωνάζει ο Dude στον οδηγό του κ. Λεμπόφσκι που τον πετάει μέσα στο αμάξι, σε μία από τις αξέχαστες σκηνές της ταινίας. Η πόρτα ανάγει και ο Dude πέφτει με φόρα στα καθίσματα προσπαθώντας να ισορροπήσει το ποτό του. Και, παραδόξως, τα καταφέρνει.

Ο Huddleston ισχυρίζεται πως «δεν έγιναν πολλές λήψεις» αυτής της σκηνής, αλλά ο Bridges κατάφερνε να μη χύσει το ποτό σε κάθε μία από αυτές. «Δεν υπήρξε διαρροή White Russians» είπε χαρακτηριστικά ο Huddleston.

2. Η Tara Reid είχε μια αντικαταστάτρια για τα δάχτυλα των ποδιών της.

Διάφοροι άνθρωποι που πήραν μέρος, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στον «Μεγάλο Λεμπόφσκι» έχουν επισκεφθεί το μαγαζί του Preston όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί. Ένας από αυτούς ήταν και η αντικαταστάτρια (double) δαχτύλων των ποδιών της Tara Reid, Laura Burnett.

Ο Preston, όπως οι περισσότεροι φαν της ταινίας, δεν ήξερε πως η Tara Reid είχε αντικαταστάτρια για αυτό το σημείο του σώματός της στην ταινία. Γιατί να έχει, άλλωστε; «Δεν είμαι ιδιαίτερα σίγουρος γιατί» λέει ο Preston. «Ίσως τα δάχτυλά της να ήταν πολύ μικρά και να χρειάζονταν μεγαλύτερα δάχτυλα ποδιών» σχολιάζει αναφερόμενος στη σκηνή όπου η Bunny (Reid) οδηγεί με 10 ολόκληρα, όχι κομμένα ακόμα, δάχτυλα.

Ο Huddleston είχε επίσης έναν αντικαταστάτη για τη σκηνή όπου ο John Goodman τον πετά στο έδαφος. Από ότι φαίνεται ο Goodman περνούσε πολύ ωραία ρίχνοντας κάτω τον αντικαταστάτη. «Δεν θυμάμαι να είχε καθόλου τύψεις. Όλοι γελάσαμε πολύ», θυμάται ο ηθοποιός.

3. Οι χορεύτριες κάτω από τις οποίες αιωρείται ο Dude, έστησαν μια φάρσα στον Bridges βάζοντας περούκες ανάμεσα στα πόδια τους.

Ο Preston είπε στην HuffPost πως πολλές από τις χορεύτριες που πήραν μέρος στην ονειρική σκηνή του Dude -όπου έπαιζε το κομμάτι «Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)»- έχουν περάσει από το μαγαζί του, και όλες ανέφεραν την πλάκα που είχαν κάνει στον Bridges.

«Έκαναν μια φάρσα στον Jeff» εξηγεί ο Preston. «Υπάρχει μια σκηνή όπου αιωρείται κάτω από τα πόδια τους. Και, αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε πως τα μάτια του ανοίγουν πραγματικά πολύ από έκπληξη. Αυτή ήταν η αληθινή του αντίδραση».

Οι χορεύτριες ήξεραν πως ο Bridges θα περνούσε κάτω από τα πόδια τους και θα κοιτούσε μέσα από τα φορέματά τους, και όπως είπαν στον Preston «πριν γυρίσουν τη σκηνή, πήραν μερικές περούκες, τις κούρεψαν και τις έχωσαν μέσα στα εσώρουχά τους, ώστε να φαίνεται σαν να ήταν πολύ, ξέρετε, τριχωτές».

4. Η ψεύτικη ταινία για ενήλικες γυρίστηκε σε ένα κανονικό πλατό ταινίας πορνό.

Η Maude δείχνει στον Dude ένα μικρό πορνό-βίντεο στο οποίο παίζει η Bunny, για να του αποδείξει πως η χαμένη σύζυγος δεν είχε πάρει πολύ στα σοβαρά τη σχέση της με τον πατέρα της Maude. Για να γίνει πιο αληθοφανής η σκηνή, η πραγματική porn star, Asia Carrera, προσλήφθηκε για να παίξει μαζί με την Tara Reid σε ένα κανονικό πλατό όπου γυρίζονται τσόντες.

«Γυρίσαμε τη σκηνή σε ένα πραγματικό σετ για πορνοταινίες, ήταν κάπως τρελό αλλά σίγουρα σε βοηθούσε να μένεις στο χαρακτήρα» είπε η Reid.

Ο Huddleston σχολιάζει σχετικά με την αρχική αποτυχία του «Μεγάλου Λεμπόφσκι: «Η μεγαλύτερή μου έκπληξη ήταν το ότι πάτωσε την πρώτη εβδομάδα προβολής του. Θυμηθείτε, ακολούθησε μετά την νίκη του "Fargo" (των Κοέν) στα Όσκαρ την προηγούμενη χρονιά και όλοι μας είχαμε πολλές ελπίδες για την επιτυχία του. Αλλά, όπως και με την εμπειρία μου "Μπότες, Σπιρούνια και Καυτές Σέλες" πριν 40 χρόνια, έτσι και ο "Μεγάλος Λεμπόφσκι" δεν βγήκε το κοινό του μέχρι αρκετά αργότερα, όταν έγινε μία καλτ λατρεία».

Ο Preston προσθέτει πως δεν είναι απλά μια αγαπημένη καλτ ταινία: «Είναι θρησκεία, είναι ταινία, έχει το δικό του κατάστημα, έχει το δικό του φεστιβάλ. Ποιος θα το φανταζόταν;»

Δημοφιλή