Κορίτσια στην Αφρική «σκαρφαλώνουν στην κορυφή» μαθαίνοντας προγραμματισμό

Κορίτσια στην Αφρική «σκαρφαλώνουν στην κορυφή» μαθαίνοντας προγραμματισμό
Twitter

Κάθε εβδομάδα στην καρδιά της Νίμα, μιας παραγκούπολης στην πρωτεύουσα της Γκάνα, οι οικογένειες μαζεύονται σε ένα τοπικό τζαμί. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, τα μικρά κορίτσια αποχαιρετούν τους δικούς τους και κατευθύνονται σε μια αίθουσα υπολογιστών.

Τα κορίτσια, με τη βοήθεια μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ονόματι «Achievers Ghana», μαθαίνουν προγραμματισμό υπολογιστών. Σε κάθε τάξη, οι πενήντα μαθήτριες μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την HTML και διαχειρίζονται ένα μπλογκ με το όνομα «Slum Voices» (Φωνές της Παραγκούπολης).

Κάποια από τα κορίτσια δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ υπολογιστή, όμως, όπως εξηγεί η δασκάλα τους, Ρετζίνα Αγιάρε, κανένα παιδί δεν μένει πίσω.

Με την πάροδο του χρόνου έχουν προστεθεί και κάποια αγόρια στην τάξη. Κάποιο αγόρι είχε γράψει σε γράμμα πως δεν του άρεσε να βλέπει τα κορίτσια να μαθαίνουν υπολογιστές, καθώς δεν ήταν συνηθισμένος. Η Αγιάρε σκέφτηκε τότε ότι κάνοντας την τάξη μεικτή, τα αγόρια θα έβλεπαν τα κορίτσια ως άτομα που συνεισφέρουν στην κοινωνία.

Όπως εξηγεί και η δασκάλα τους, στόχος του προγράμματος δεν είναι να γίνουν όλα τα κορίτσια προγραμματιστές, αλλά να μάθουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία σε όποιον τομέα θέλουν.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή