ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/04/2015 16:08 EEST | Updated 21/04/2015 16:08 EEST

Εξηγήσεις Μάρδα σε Περιφερειάρχες για την απόφαση για τα αποθεματικά

Eurokinissi

Αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις των περιφερειαρχών στην απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων και των προθεσμιακών καταθέσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας κατά την παρουσία του στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας την Τρίτη.

Νωρίτερα, ο κ. Μάρδας ενημέρωσε σχετικά τους δημάρχους σε έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται κοινή συνεδρίαση ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, προκειμένου οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός, αφού άκουσε σειρά από ενστάσεις και απορίες των περιφερειαρχών για το μέτρο της κυβέρνησης, διευκρίνισε τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν με βάση την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:

Οι περιφέρειες θα προϋπολογίσουν τις ανάγκες τους για το επόμενο 15νθήμερο και θα κρατήσουν τα αναλογούντα κεφάλαια. Τα υπόλοιπα που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ και θα τοκιστούν με επιτόκιο 2,5%. Όταν οι περιφέρειες χρειαστούν πρόσθετα χρήματα, αυτά θα επιστρέφονται αμέσως, αν το ποσό δεν υπερβαίνει το 10% του αρχικού κεφαλαίου που έχει κατατεθεί. Εάν το ποσό που ζητούν υπερβαίνει το 20%, τότε θα υποβάλουν σχετική αίτηση και η επιστροφή θα γίνεται εντός διημέρου.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, με αυτό το μέτρο -το οποίο εκτός από τους ΟΤΑ αφορά και τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης- υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν περί τα 2-2,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα τοποθετηθούν σε repos και θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της χώρας.

Από την πλευρά τους, οι περιφερειάρχες χαρακτήρισαν την απόφαση «βίαιη συνταγματική εκτροπή», καθώς, όπως ανέφεραν, παραβιάζεται το άρθρο 102 του Συντάγματος που εξασφαλίζει το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ.

Όπως επεσήμαναν, με την κατάθεση των διαθεσίμων τους, κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα αναπτυξιακά έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να χαθούν τα σχετικά κονδύλια, να πληγεί η ανάπτυξη, να αυξηθεί η ανεργία και να απαιτηθεί να αποζημιώσουν τους εργολάβους που στο μεταξύ θα έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Κατηγόρησαν, επίσης, τον κ. Μάρδα ότι με την απόφασή του αιφνιδίασε τους ίδιους, ενώ, μέχρι πρόσφατα, διαβεβαίωνε ότι δεν θα πειραχτούν τα διαθέσιμα με τον αναπληρωτή υπουργό να παραδέχεται ότι έπρεπε να προηγηθεί διάλογος, αλλά δεν έγινε, λόγω στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post