ΕΛ.ΑΣ.: Ο φάκελος «Σάββας Ξηρός» δεν έκλεισε – Φόβοι για νέο κύκλο έντασης με καταλήψεις και επεισόδια

ΕΛ.ΑΣ.: Ο φάκελος «Σάββας Ξηρός» δεν έκλεισε – Φόβοι για νέο κύκλο έντασης με καταλήψεις και επεισόδια
Eurokinissi/Photo αρχείου

Ο φάκελος «Σάββας Ξηρός» δεν έχει κλείσει για την Kυβέρνηση παρά τη ψήφιση του νομοσχεδίου Παρασκευόπουλου που προβλέπει την αποφυλάκισή του.

Αυτό αποκάλυψε χθες Δευτέρα ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο περιθώριο της συνάντησης του κ. Γιάννη Πανούση με τον Πρωθυπουργό.

Ο μεγαλύτερος φόβος της ΕΛ.ΑΣ. είναι να ανοίξει ένας νέος κύκλος έντασης με αφορμή τους όρους αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού που προβλέπονται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή.

«Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται ο Ξηρός να μη δεχθεί την αποφυλάκισή του. Και αυτό γιατί δεν ικανοποιείται με τον όρο να φοράει βραχιολάκι και με τον όρο να επιτηρείται από αστυνομικούς στο σπίτι όπου θα κρατείται.

Το νομοσχέδιο Παρασκευόπουλου προβλέπει ρητά και τις δύο προϋποθέσεις. Αν ο Σάββας Ξηρός δεν δεχτεί να βγει από τη φυλακή τότε φοβόμαστε ότι θα έχουμε ένα νέο κύμα καταλήψεων και άλλων μορφών αντιδράσεων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Όπως ακριβώς έγινε όταν η μητέρα Τσάκαλου δεν δέχθηκε να αποφυλακιστεί αν δεν γίνει το ίδιο με τη σύντροφο του γιου της», αποκαλύπτει ανώτατη πηγή της λεωφόρου Κατεχάκη.

Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι ο αναρχικός χώρος δεν είναι ευχαριστημένος, σύμφωνα με τις πληροφορίες των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., με τη ψήφιση του νομοσχεδίου Παρασκευόπουλου για τρεις συγκεκριμένους λόγους. Ο πρώτος γιατί η τροπολογία που προέβλεπε την κατάργηση της υποχρεωτικής λήψης DNA των συλληφθέντων δεν πέρασε από τη Βουλή, ο δεύτερος γιατί ο «κουκουλονόμος» δεν καταργήθηκε για το αδίκημα της ληστείας και ο τρίτος γιατί η «κατ’ οίκον κράτηση» Ξηρού έγινε υπό πολύ αυστηρούς όρους.

Δημοφιλή