10 λόγοι για να ξεκινήσετε το τρέξιμο σήμερα

10 λόγοι για να ξεκινήσετε το τρέξιμο σήμερα
fatchoi

Λάβετε θέσεις, έτοιμοι, πάμε! Αν το γυμναστήριο, σας πνίγει, σας προκαλεί πλήξη και σας βγάζει έξω από το μηνιαίο σας budget, μη βιαστείτε να κρεμάσετε τα αθλητικά σας παπούτσια. Σκεφτείτε μόνο, ότι η σωματική και ψυχική σας υγεία βρίσκεται μερικούς δρασκελισμούς μακριά! Ο Σπύρος Μαχαίρας, προπονητής φυσικής κατάστασης, σας δίνει 10 λόγους για ξεκινήσετε το τρέξιμο... σήμερα!

Η ευφορία του δρομέα

Πολλά έχουν λεχθεί σχετικά με το αίσθημα που νιώθουν οι δρομείς έπειτα από έντονη άσκηση. Μέχρι πρόσφατα, όμως, δεν είχε διευκρινιστεί αν πρόκειται για μύθο ή πραγματικότητα. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, η πεποίθηση σχετικά με την ευτυχία των δρομέων είναι αληθινή. Κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, και ειδικά στο τρέξιμο, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ενδορφίνες, μια μορφή φυσικού ναρκωτικού που επιδρά θετικά στη διάθεση και την τόνωση του πνεύματος. Οι δρομείς νιώθουν ανάταση, ευφορία και ευτυχία και το τρέξιμο γίνεται το πιο φυσικό και ακίνδυνο «ναρκωτικό». Και μπορεί το τρέξιμο να σας φτιάξει τη μέρα αλλά οι υπερβολές ξεφεύγουν πάντοτε από τα όρια του επιθυμητού. Στην αντιπέρα όχθη, το τρέξιμο αποστάσεων έχει περιγραφεί ως «εξάρτηση». Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις δρομέων που ενώ έχουν αντιμετωπίσει κάποιο τραυματισμό ή προβλήματα στα γόνατα συνεχίζουν να τρέχουν παρά τις συστάσεις των ειδικών.

Είναι φτηνό

Δεν χρειάζεστε ούτε μηνιαίες συνδρομές, ούτε εξοπλισμό για να αρχίσετε το τρέξιμο. Βεβαίως και μπορείτε να τρέξετε μέσα στην ασφάλεια του γυμναστηρίου, πάνω στο διάδρομο αλλά για ακόμα λιγότερα έξοδα, προτιμήστε το τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο. Δέστε τα αθλητικά σας παπούτσια, φορέστε μία φόρμα, φορτίστε το κινητό σας, γεμίστε το με τα αγαπημένα σας τραγούδια και ξεκινήστε. Με σχεδόν μηδενικό κόστος, το τρέξιμο μπορεί εύκολα να γίνει αγαπημένη συνήθεια. Και σίγουρα μία συνήθεια που θα αγαπήσει η τσέπη σας!

Στρες τέλος

Έρευνες έχουν δείξει ότι το τρέξιμο είναι ένας τέλειος τρόπος για εκτόνωση αλλά και μείωση του άγχους. Είτε θέλετε να σκεφτείτε, είτε να ξεφύγετε λίγο από αυτά που σας απασχολούν πάρτε φόρα και αρχίστε να τρέχετε. Αν πρόκειται για μακρινές αποστάσεις, το jogging βοηθά να καθαρίσετε το μυαλό σας αλλά και να βρείτε την απάντηση σε αυτά που σας απασχολούν. Ενώ, οι μικρές αποστάσεις που γίνονται με γρήγορη ταχύτητα βοηθούν στην εκτόνωση και την αποβολή του θυμού. Τα οφέλη του τρεξίματος σχετικά με το στρες δεν σταματούν εκεί. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι ασκούνται, και ιδιαίτερα οι δρομείς, αποκτούν ένα είδος ανοσίας στο στρες με αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται τόσο από καταστάσεις που προκαλούν άγχος και πίεση. Ένας τέλειος μηχανισμός άμυνας απέναντι στα στρεσογόνα ερεθίσματα.

Καλύτερος ύπνος

Εάν το βράδυ κάτι σας κρατάει ξάγρυπνους, το περπάτημα ή το τρέξιμο αποτελούν όχι μόνο μία εξαιρετικής μορφής αερόβιας άσκησης αλλά και το φάρμακο για την αϋπνία. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα αποτελέσματα ερευνών που έχουν γίνει σε ανθρώπους που πάσχουν από διαταραχές ύπνου. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στη σωματική κούραση που προκαλεί το τρέξιμο αλλά συνδέεται και με τη μείωση των επιπέδων του στρες. Επιπλέον μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος, γεγονός που οδηγεί όχι μόνο στο να πέσει κανείς γρήγορα για ύπνο, αλλά και να παραμείνει κοιμισμένος κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Προτιμήστε το τρέξιμο αργά το απόγευμα και θα δείτε μεγάλη διαφορά στις συνήθειες του ύπνου σας. Ακόμα και περπάτημα 15-45 λεπτά καθημερινά είναι αρκετό για να επωφεληθείτε.

Απώλεια βάρους

Το τρέξιμο είναι ένα είδος άσκησης που κάνει καλό σε όλο το σώμα, μιας και το ωθεί ώστε να δουλεύει ολόκληρο. Ενδείκνυται για απώλεια βάρους, ενεργοποιεί το μεταβολισμό ενώ ταυτόχρονα δυναμώνει τα πόδια αλλά και τους κοιλιακούς. Οι καύσεις σε αυτού του είδους την αερόβια άσκηση αυξάνονται ανάλογα με την ένταση και το ρυθμό εκείνου που γυμνάζεται. Στο ήπιο περπάτημα οι καύσεις είναι μικρότερες από ότι στο τρέξιμο. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, το τρέξιμο πρέπει να συνδυάζεται και με άλλα είδη γυμναστικής. Ιδιαίτερα για την εκγύμναση και την ενδυνάμωση του πάνω μέρος του σώματος. Επιπλέον, εάν επιθυμείτε έντονη άσκηση, μπορεί να υπάρχει ποικιλία και διαβάθμιση στις αποστάσεις. Μην τρέχετε μόνο σε ένα επίπεδο. Ακολουθήστε μία διαδρομή που έχει μικρές ανηφόρες και κατηφόρες για ποικιλία στην κίνηση και για ενεργοποιήσετε διαφορετικές μυϊκές ομάδες.

Μακροζωία

Όλοι το έχουμε ακούσει. Η άσκηση κάνει καλό στην υγεία. Το ίδιο ισχύει και για το τρέξιμο αλλά και το ήπιο βάδην. Σε όλες του τις μορφές, βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία, αυξάνοντας τη λειτουργία της καρδιάς. Ενισχύει το κυκλοφορικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί με πιο γρήγορους ρυθμούς και κατά συνέπεια βελτιώνεται. Το τρέξιμο προκαλεί καλύτερη λειτουργία στα αγγεία με αποτέλεσμα να «ρίχνει» τη χοληστερίνη. Η απώλεια βάρους και η σωματική άσκηση βοηθούν και τα άτομα με υψηλή πίεση. Φυσικά, το τρέξιμο έχει και ορισμένους περιορισμούς. Άτομα τα οποία πάσχουν από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα καλό θα ήταν να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν ξεκινήσουν άσκηση σε έντονους ρυθμούς. Παράλληλα, μπορεί να υπάρξει επιβάρυνση στα γόνατα μιας και αυξάνονται οι κραδασμοί ιδιαίτερα όταν τρέχουμε στην άσφαλτο, οπότε καλό θα ήταν να προτιμήσετε το χόρτο (φυσικό/τεχνητο) ή ακόμα και το χώμα. Από την άλλη, το ήπιο περπάτημα, παρέχει τα ίδια οφέλη με το τρέξιμο, σε μικρότερο βαθμό, αλλά απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ακόμα και στις ευπαθείς. Συνολικά, το τρέξιμο και το περπάτημα, έχουν συνδεθεί με τη γενικότερη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, αφού δυναμώνουν τον οργανισμό.

Καλύτερη σεξουαλική ζωή

Αν η σεξουαλική σας ζωή έχει πάρει την κατηφόρα και το πάθος έχει χαθεί, το τρέξιμο μπορεί να σας βοηθήσει! Πώς; Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άντρες που τρέχουν συστηματικά έχουν σεξουαλικές επιδόσεις αντρών πέντε χρόνια νεότερων. Ενώ με τη σωστή διατροφή και τη διακοπή του τσιγάρου, ο αριθμός μπορεί να φτάσει και τα 10 χρόνια. Αυτός είναι αρκετός λόγος για να προτρέψετε το σύντροφό σας να ξεκινήσει το τρέξιμο. Και γιατί όχι, να του κάνετε και εσείς παρέα. Τα ζευγάρια που τρέχουν μαζί, όχι μόνο μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα αλλά βελτιώνουν την σεξουαλική τους ζωή καθώς αποκτούν αυτοπεποίθηση, πιο υγιή εικόνα σώματος αλλά και ερωτική διάθεση μετά από κάθε διαδρομή. Αν, λοιπόν, νιώθετε ότι η σεξουαλική σας ζωή έχει γίνει ρουτίνα, στην επόμενη επέτειο κάντε του δώρο ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και μία φόρμα και προτρέψτε τον να κάνετε μία βόλτα στο πάρκο πριν κάνετε μία βόλτα στο κρεβάτι.

Επαφή με τον έξω χώρο

Αν γκρινιάζετε ότι δεν βγαίνετε πια έξω, ότι έχετε καιρό να πάτε βόλτα ή ότι θέλετε να βγείτε και να ξεσκάσετε, δεν χρειάζεται να περιμένετε την τέλεια πρόταση για να βγείτε στον έξω κόσμο. Το τρέξιμο είναι ο τέλειος τρόπος για να έρθετε σε επαφή με τη φύση και να δείτε κόσμο. Αν το τρέξιμο στην πόλη σας κουράζει και θέλετε να αλλάξετε σκηνικό, δεν χρειάζεται να πάτε μακριά. Πάρτε τους φίλους σας, ανεβείτε με το αυτοκίνητο στην Πάρνηθα, την Πεντέλη ή τον Υμηττό και κάντε έναν περίπατο ή ακόμα και τρέξιμο στη φύση. Ειδικά την άνοιξη και όσο ζεσταίνει ο καιρός, το τρέξιμο στην παραλία είναι και καλύτερη άσκηση και πιο αναζωογονητική! Μόνο μην ξεχάσετε καπέλο και αντιηλιακό.

Για όλες τις ηλικίες

Αφήστε τις δικαιολογίες του τύπου: «που να τρέχω τώρα», «έχω μεγαλώσει πια» και «δεν είμαι εγώ για τέτοια» και πιάστε τα αθλητικά σας παπούτσια. Είτε πρόκειται για ήπιο περπάτημα, είτε για τζόκινγκ, το τρέξιμο είναι για όλες τις ηλικίες. Και μάλιστα όλες οι ηλικίες μπορούν να επωφεληθούν από αυτό. Δεν χρειάζονται υπερβολές. Αρκεί να βρείτε το δικό σας ρυθμό. Σε περίπτωση που κάποιος υποφέρει από καρδιακές παθήσεις ή αναπνευστικά προβλήματα καλό θα ήταν να ξεκινήσει ήπιο περπάτημα και να αποφύγει τους έντονους ρυθμούς, αλλά και να συμβουλευτεί το γιατρό του. Σε γενικές γραμμές όμως, το ήπιο περπάτημα, δηλαδή το περπάτημα με ταχύτητα 3 με 4 χλμ την ώρα είναι ασφαλές ακόμα και για ευπαθείς ομάδες.

Καλό στο περιβάλλον

Δεν είναι μυστικό ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε την τάση να χρησιμοποιούμε κατά κόρον το αυτοκίνητό μας, ακόμα και αν πρόκειται για μικρές αποστάσεις. Για την ακρίβεια, οι Έλληνες είμαστε πρώτοι στη χρήση του αυτοκινήτου στην Ευρώπη με 9 διαδρομές για αποστάσεις μερικών μέτρων την εβδομάδα, αφήνοντας πίσω μας Ιταλούς, Γάλλους και Ολλανδούς. Ως θύματα της συνήθειας, η λογική αυτή είναι εύκολο να αλλάξει αν συνηθίσετε να τρέχετε και να περπατάτε περισσότερο. Έτσι η απόσταση από το σπίτι μέχρι το περίπτερο δεν θα είναι αρκετή για να γυρίσει το κλειδί στη μίζα του αυτοκινήτου. Αντίθετα, θα μοιάζει ως μια τέλεια ευκαιρία για να περπατήσετε λίγο ακόμα.