ΔΙΕΘΝΕΣ
22/04/2015 18:02 EEST | Updated 22/04/2015 18:02 EEST

«Σε πόλεμο με τους διακινητές μεταναστών» η Ιταλία. Προτείνεται στρατιωτική επέμβαση

ASSOCIATED PRESS
FILE - A Monday, April 20, 2015 photo from files showing fishermen looking at the wreckage of a boat which was carrying dozens of immigrants in the eastern Aegean island of Rhodes, Greece. Bound by the laws of the sea to help seafarers in distress, shipping companies say Europe’s migration crisis has placed unreasonable demands on their crews to act as lifesavers in the Mediterranean. (AP Photo//Nikolas Nanev, File)

Η Ιταλία βρίσκεται «σε πόλεμο» με τους διακινητές μεταναστών, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, εν όψει συνδιάσκεψης της Ε.Ε. την Πέμπτη με θέμα τη μεταναστευτική κρίση, λίγο μετά τις πρόσφατες τραγωδίες στη θάλασσα.

Παράλληλα, ο κ. Ρέντσι ζήτησε από την Ε.Ε. να αναλάβει δράση προκειμένου να εμποδίσει τους θανάτους περισσότερων ανθρώπων στη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει το BBC, η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας, Ρομπέρτα Πινότι, δήλωσε στην ιταλική τηλεόραση ότι η Ε.Ε. θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

Στο μεταξύ, ο Guardian μεταδίδει ότι ο επικεφαλής της Frontex δήλωσε ότι η διάσωση των ζωών μεταναστών στη Μεσόγειο δεν θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα των θαλασσίων περιπολιών των οποίων είναι υπεύθυνος. Αναλυτικότερα, ο Φαμπρίς Λεγκέρι απέρριψε τη μετατροπή της επιχείρησης Triton, στα ανοιχτά της Ιταλίας, σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, ενώ παράλληλα εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με τις νέες δεσμεύσεις της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των διακινητών μεταναστών και των σκαφών τους στη Λιβύη.

«Η επιχείρηση Triton δεν μπορεί να είναι επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Εννοώ ότι, στο επιχειρησιακό μας σχέδιο, δεν μπορούμε να έχουμε προβλέψεις για ενεργητική έρευνα και διάσωση. Δεν είναι η αποστολή της Frontex, και από ό,τι καταλαβαίνω, ούτε και δουλειά της Ε.Ε.» δήλωσε στον Guardian.

Ο Λεγκέρι απέρριψε το ενδεχόμενο αποστολής σκαφών κοντά στην ακτή της Λιβύης, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης θα ενθάρρυνε ακόμα περισσότερο μετανάστες να ρισκάρουν το πέρασμα της θάλασσας, σημειώνοντας ότι η Frontex δεν ζητεί περισσότερα σκάφη και εξέφρασε αμφιβολίες για τις συζητήσεις περί στρατιωτικής δράσης. «Δεν θα έπρεπε να υποστηρίξουμε και να βάλουμε “καύσιμο” στη δουλειά των διακινητών» σημείωσε. «Αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν ήταν ότι αν οι διακινητές ήταν σίγουροι ότι ευρωπαϊκά σκάφη κάνουν περιπολίες πολύ κοντά στις ακτές της Λιβύης, τότε οι διακινητές το χρησιμοποιούσαν ως “διαφήμιση” και έλεγαν σε υποψήφιους μετανάστες: “θα φτάσετε σίγουρα στην ευρωπαϊκή ακτή. Είναι πολύ εύκολο, ευρωπαϊκά σκάφη περιπολούν όχι μακριά από τη λιβυκή ακτή, οπότε ας πηδήξουμε στη θάλασσα και θα δείτε ευρωπαϊκά σκάφη πολύ σύντομα”». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι έρευνα και διάσωση πραγματοποιείται μόνο σε περίπτωση σήματος κινδύνου, βάσει της νομοθεσίας για τη θάλασσα και εκτίμησε ότι λύση θα ήταν η εναέρια παρακολούθηση.