Κίνδυνος για μετάδοση της κρίσης αλα Lehman σε περίπτωση Grexit προειδοποιεί το Bloomberg

Κίνδυνος για μετάδοση της κρίσης αλα Lehman σε περίπτωση Grexit προειδοποιεί το Bloomberg
|
A picture taken on June 16, 2012 in Paris, shows a one-euro coin with a piece broken off. AFP PHOTO THOMAS COEX (Photo credit should read THOMAS COEX/AFP/GettyImages)
A picture taken on June 16, 2012 in Paris, shows a one-euro coin with a piece broken off. AFP PHOTO THOMAS COEX (Photo credit should read THOMAS COEX/AFP/GettyImages)
THOMAS COEX via Getty Images

Στην ανάγκη να κινηθεί η Ευρωζώνη προς την κατεύθυνση ενός εφικτού συμβιβασμού με την Ελλάδα αναφέρονται με άρθρα τους το πρακτορείο Bloomberg και η εφημερίδα Wall Street Journal, τονίζοντας παράλληλα τους μεγάλους κινδύνους που θα υπάρξουν για την Ευρώπη, αν εξαναγκαζόταν η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ.

Στο άρθρο γνώμης του Bloomberg, που υπογράφει ο Κλάιβ Κρουκ, με τίτλο: «Η πορεία σύγκρουσης της Ευρώπης με την Ελλάδα», σημειώνεται ότι είναι λάθος η βεβαιότητα που κυριαρχεί στην Ευρώπη πως μία ελληνική χρεοκοπία δεν θα πλήξει πολύ τις άλλες χώρες και μάλιστα πως εάν αυτό συμβεί και η Ελλάδα πάρει ένα μάθημα τότε η υπόλοιπη Ε.Ε. θα βγει ισχυρότερη. Εάν αν αυτή η θεωρία εφαρμοζόταν στην πράξη, η Ευρώπη θα μετανοούσε για το μεγαλύτερο λάθος που θα είχε κάνει από τη δημιουργία του ευρώ τονίζεται στο Bloomberg.

«Οι κυβερνήσεις της ΕΕ επιμένουν όλο και περισσότερο σε μία καθαρή παράδοση της Ελλάδας, ζητώντας να γίνουν πλήρως σεβαστοί οι όροι του υφιστάμενου προγράμματος βοήθειας, πριν αρχίσουν οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα, και ενώ, εν τω μεταξύ δεν θα δοθούν άλλα χρήματα».

«Με απλά λόγια, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν πρέπει μόνο να αθετήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους ψηφοφόρους, αλλά και να φανεί από όλους ότι το έχει κάνει», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Όπως με την Lehman

Ο Κρουκ θεωρεί ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθη σε όλες τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης, αλλά έχει δίκαιο στο βασικό σημείο, που είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει χωρίς ελάφρυνση της αναποτελεσματικής δημοσιονομικής λιτότητας, η οποία της επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, επειδή δεν λάβει τα 7,2 δις. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα, τότε το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα χάσουν περισσότερα από ότι εάν συμφωνούσαν τώρα στη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της, χωρίς να αναφερθούμε στον κίνδυνο της μετάδοσης και στη διεύρυνση της κρίσης εμπιστοσύνης, σημειώνει ο αρθρογράφος.

Η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δείχνουν να πιστεύουν πως η κρίση δεν θα μεταδοθεί, όπως θεωρούσαν το ίδιο για την Lehman Brothers το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και η Federal Reserve το 2008, σημειώνεται στο άρθρο του Bloomberg.

Ένα Grexit θα έκανε μεγαλύτερο τον κίνδυνο, προσθέτει, καθώς το ευρώ ήδη εξασθενεί από την επικρατούσα άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να εξωθηθεί εκτός της Ευρωζώνης με μικρή ζημιά για τις υπόλοιπες χώρες. «Το ευρώ φαίνεται λιγότερο ως ένα ενιαίο νόμισμα και περισσότερο ως ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών. Στο τέλος, τα συστήματα σταθερών ισοτιμιών καταρρέουν. Αν συνέβαινε το Grexit, θα τόνιζε το σημείο αυτό», προσθέτει.

Τι πρέπει να γίνει

«Ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας θα μπορούσε άνετα να επιτύχει έναν εφικτό συμβιβασμό μεταξύ, από τη μία πλευρά την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και δημοσιονομικής συγκράτησης, και, από την άλλη πλευρά, τη δέσμευση για ελεγχόμενη και βιώσιμη μακροπρόθεσμα δημοσιονομική κατάσταση.

Ακόμη, για να φτάσουμε στο νέο πρόγραμμα, πρέπει να αρθεί η απειλή της άμεσης οικονομικής κατάρρευσης», τονίζει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας: «Αντί να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, η Ευρώπη λέει στην Ελλάδα να γονατίσει. Αντί να βοηθήσει τον Τσίπρα να κάνει υποχωρήσεις, η ΕΕ απαιτεί να ταπεινωθεί. Αντί να εκφράσει αλληλεγγύη με τους Έλληνες, που έχουν υποφέρει υπερβολικά, η Ευρώπη λέει: «Εκλογές; Ποιες εκλογές;».

Wall Street Journal: Η Ευρώπη κάνει μπλόφα στον εαυτό της

Σε άρθρο γνώμης της WSJ, του Χόλμαν Τζένκινς Τζούνιορ, με τίτλο: «Στο θέμα της Ελλάδας, η Ευρώπη κάνει μπλόφα στον εαυτό της», σημειώνονται οι κίνδυνοι από μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και χρεοκοπήσει, πιθανόν να μη θεωρηθεί ως η χώρα που δεν συνεργάσθηκε, αλλά ως η αρχή του τέλους του παιχνιδιού για το χρέος όλης της Ευρώπης, αναφέρει ο Τζένκινς.

«Σε τελευταία ανάλυση, το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι η Ελλάδα ή οι φοβερές διαπραγματεύσεις για το χρέος. Είναι η έλλειψη ανάπτυξης και η αβεβαιότητα που κάθε καταναλωτής, επιχείρηση και φορολογούμενος πρέπει να αισθάνεται σχετικά με το πώς θα λυθούν τα προβλήματα χρέους της Ευρώπης, με δεδομένη την έλλειψη ανάπτυξης και την έλλειψη εσόδων για την αποπληρωμή (του χρέους)», τονίζει ο αρθρογράφος.

Καταλήγοντας, ο Τζένκινς σημειώνει: «Το ευρώ πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να προωθήσει την ανανέωση των εθνικών οικονομιών, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να επιβιώσει Μία έξοδος της Ελλάδας (που γίνεται πιο πιθανή) δεν θα έλυνε τίποτε για την Ευρώπη.

Η Ελλάδα θα έφευγε, επειδή θα αποτύγχανε να υιοθετήσει τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και η Ευρώπη ως επί το πλείστον αρνείται να υιοθετήσει.

Μία πραγματική λύση θα έδινε στην Ελλάδα αυτό που θέλει, ελάφρυνση του χρέους της, σε αντάλλαγμα γι' αυτό που χρειάζεται - αυθεντικές, λογικές μεταρρυθμίσεις φιλικές στην αγορά. Οι οποίες είναι αυτό που χρειάζεται και η Ευρώπη».

Με πληροφορίες από (ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα