«Βλέπουν» βελτίωση οι δανειστές αλλά ζητούν επιτάχυνση και συγκεκριμενοποίηση των μεταρρυθμίσεων

«Βλέπουν» βελτίωση οι δανειστές αλλά ζητούν επιτάχυνση και συγκεκριμενοποίηση των μεταρρυθμίσεων
(AP Photo/Virginia Mayo)
(AP Photo/Virginia Mayo)
ASSOCIATED PRESS

Μικρή βελτίωση στις διαπραγματεύσεις βλέπουν οι δανειστές αν και ακόμη χωρίς τελική συμφωνία, τη στιγμή που τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας βρίσκονται στο κόκκινο. Αντίθετα η ελληνική πλευρά τονίζει ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές διαφορές σε διάφορα σημεία και επαναφέρει την ανάγκη για πολιτική λύση.

Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν τόσο σε επίπεδο EuroWorking Group όσο και σε επίπεδο Brussels Group. Η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group που διήρκεσε δυόμισι ώρες και ολοκληρώθηκε το απόγευμα, με τους δανειστές να βλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες βελτίωση στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο να ζητούν επιτάχυνση και συγκεκριμενοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Από ελληνικής πλευράς στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν -από το Παρίσι όπου βρίσκονται- ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης.

Μετά την τηλεδιάσκεψη οι εκπρόσωποι των θεσμών επέστρεψαν στο κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών, Νίκο Θεοχαράκη, στο MEGA μετά το Brussels Group, υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές διαφορές σε διάφορα σημεία, κάνοντας λόγο για ανάγκη να ληφθεί πολιτική απόφαση εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία. Τα αγκάθια παραμένουν το ασφαλιστικό και τα εργασιακά με βασικό σημείο διαφωνίας τον κατώτατο μισθό.

Πάντως νωρίτερα, κοινοτικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έλεγαν ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει σε καλό δρόμο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο EWG επισημάνθηκε ότι τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές διεξήχθησαν σε πνεύμα συνεργασίας και ότι σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις εντάθηκαν και έγιναν πιο ουσιαστικές. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν, ότι το EWG υπογράμμισε την καθυστέρηση που υπήρξε τους τελευταίους δύο μήνες και τόνισε την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να επιταχυνθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν. Στο πλαίσιο αυτό, στο προσεχές Eurogroup της Παρασκευής αναμένεται να γίνει αποτίμηση της κατάστασης και να δοθεί στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη «οδικός χάρτης» για τα ζητήματα που πρέπει να καλυφθούν, με στόχο τη λήψη αποφάσεων στις 11 Μαΐου.

«Η απόσταση συνεχίζει να είναι μεγάλη, υπάρχουν αρκετά κενά που πρέπει να καλυφθούν», ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι παρά την εντατικοποίηση των συνομιλιών τις τελευταίες ημέρες, δεν θεωρείται ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να τηρηθεί η προθεσμία της 30ης Απριλίου για επίτευξη συμφωνίας, όπως ορίζει η δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Βίζερ: Πεπεισμένος για συμφωνία

Πάντως ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Αυστριακός Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του νωρίτερα στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μπορούν να ολοκληρωθούν με επιτυχία, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως η ρευστότητα στη χώρα επαρκεί μέχρι τον Ιούνιο.

Βέβαια για τον Βίζερ, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σήμερα στο σημείο στο οποίο θα έπρεπε να ήταν πριν από ένα ή δύο μήνες.

Για τον λόγο αυτό, όλες οι πλευρές σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα υπάρξουν στο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας της Παρασκευής, αποφάσεις για την Ελλάδα, ελλείψει λίστας μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά, η οποία ωστόσο θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τέλος του μήνα. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι υπάρχει πρόοδος στην πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά βλέπουν συμφωνία με τους εταίρους στο Eurogroup του Μαΐου.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο επικεφαλής του Euro Working Group, «από εβδομάδα σε εβδομάδα αυξάνεται η πίεση στους Έλληνες και σε εμάς για να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα, αλλά μέχρι τον Ιούνιο ελπίζω πως θα τα έχουμε καταφέρει».

Η δόση που εκκρεμεί για να λάβει η Ελλάδα είναι ύψους 7,2 δισ. ευρώ ενώ υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους εταίρους στις 20 Φεβρουαρίου ότι έως τα τέλη Απριλίου θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων.

Και μέχρι η χώρα να λάβει αυτά τα χρήματα, μεγεθύνεται το πρόβλημα ρευστότητας, με την κυβέρνηση να προβαίνει σε έσχατες λύσεις για να καλύψει τις ανάγκες τις. Προσωρινή λύση στο κενό ύψους 400 εκατ. ευρώ στα έσοδα βρήκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας τα οποία θα δοθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια στιγμή πολεμικό κλίμα επικρατεί μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνηση για τα αποθεματικά 1.500 φορέων, μεταξύ των οποίων ΟΤΑ και Πανεπιστήμια.

Δημοφιλή