ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/04/2015 19:13 EEST | Updated 22/04/2015 19:13 EEST

La Tribune: Βελτιωμένη η διαπραγματευτική θέση του Τσίπρα στο μπρα ντε φερ με τους δανειστές

ARIS MESSINIS via Getty Images
Greek Prime Minister Alexis Tsipras attends a parliament session in Athens on March 30, 2015. The EU warned Monday that Greece and its creditors had yet to hammer out a new list of reforms despite talks lasting all weekend aimed at staving off bankruptcy and a euro exit. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images)

Την πεποίθησή του ότι η διαπραγματευτική θέση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κάθε άλλο παρά έχει αποδυναμωθεί στο μπρά ντε Φερ με τους Ευρωπαίους, υποστηρίζει, με άρθρο του, στην οικονομική εφημερίδα La Tribune, ο οικονομικός αρχισυντάκτης, Ρομαρίκ Γκοντέν.

«Η ΕΚΤ δεν τόλμησε!», υπογραμμίζει. «Δεν τόλμησε να διπλασιάσει τα ενέχυρα (collateral), που ζητούνται ως εγγύηση από τις ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από τον ELA».

Την είδηση, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είχε προτείνει τη μείωση κατά 50% της αξίας των ενέχυρων, μετέδωσε η εφημερίδα New York Times.

Ο Ρομαρίκ Γκοντέν, εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό να έχει γίνει τέτοια πρόταση από το Συμβούλιο, η οποία όμως τελικά δεν έγινε αποδεκτή. Αντίθετα, μάλιστα, η ΕΚΤ αύξησε κατά 1,5 δισ. ευρώ τον φάκελο των χρημάτων στον ELA που προορίζονται για την Ελλάδα και που φθάνει στα 75,5 δισ. ευρώ.

Εάν διπλασίαζε τα προϊόντα εγγύησης στις ελληνικές τράπεζες, η ΕΚΤ θα έπαιρνε το πολύ μεγάλο ρίσκο να επιτάχυνε την κρίση «στεγνώνοντας» τις τράπεζες, από τα αποθέματα των ενέχυρων, εκτιμά ο αρθρογράφος.

Η κυβέρνηση κρατά τις θέσεις της

Θα ήταν σίγουρα ένας τρόπος για να ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην Αθήνα, αλλά και παράλληλα μέγας κίνδυνος για ρήξη, ή, ακόμη, κίνδυνος πληθωρισμού των τραπεζικών χρεών, για τα οποία εγγυάται το κράτος και προορίζονται για τις εγγυήσεις.

«Η ΕΚΤ όμως διαβεβαιώνει ότι δεν είναι διατεθειμένη για μια τέτοια ρήξη», υπογραμμίζει ο συντάκτης και προσθέτει: «Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η θέση των πιστωτών της Ελλάδας δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θέλουν να λένε. Αντιμέτωποι με μια ελληνική κυβέρνηση που κρατάει τις θέσεις της, οι απειλές της ΕΚΤ, όπως και τα τελεσίγραφα του Eurogroup φαίνεται να μην είναι πλέον πραγματικά αποτελεσματικά. Ο Αλέξης Τσίπρας το έχει κατανοήσει και ξέρει ότι από εδώ και στο εξής εάν ο χρόνος πιέζει, πιέζει για όλους, για τον ίδιο όπως και για τους πιστωτές... η διαπραγματευτική του ικανότητα είναι σαφώς βελτιωμένη», καταλήγει ο Ρ. Γκοντέν.