Μήνυμα Μέρκελ: «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μην ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα»

Μέρκελ: «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μην ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα»
HuffPost Greece

Περίπου μια ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην οποία η ελληνική πλευρά προσπάθησε για μια ακόμη φορά να αναζητήσει λύση στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων σε πολιτικό επίπεδο. Και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν την συνάντηση εποικοδομητική, με την Άνγκελα Μέρκελ να τονίζει: «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μην ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα». Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις και ότι έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, έλαβε χώρα στα γραφεία της γερμανικής αντιπροσωπείας στο κτήριο του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου.

Kατά τη συνάντηση φαίνεται πως υπήρξε σύγκλιση απόψεων σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και το 2016 καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις. Συμφωνήθηκε επίσης μετά από πρόταση της ελληνικής πλευράς η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων να γίνει ανεξάρτητη αρχή.

Τέλος, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι παραμένουν οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας και αφορούν κυρίως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ.

Μέρκελ: «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μην ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα»

Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για τη μετανάστευση η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε αναφορικά με την Ελλάδα ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της.

Χαρακτήρισε και εκείνη «εποικοδομητική» τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αν και είπε ότι συμφώνησαν να παραμείνει εμπιστευτικό το περιεχόμενο της συζήτησής τους.

Όταν ρωτήθηκε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα πριν επιτευχθεί μια συμφωνία, η καγκελάριος απάντησε: «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτό».

Δεν τέθηκε τελεσίγραφο

Νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου είχε διαψεύσει δημοσιεύματα που έφεραν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έτοιμο να θέσει το τελεσίγραφο «συμφωνία τώρα ή εκλογές».

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, τα εν λόγω δημοσιεύματα δεν έχουν καμία απολύτως βάση. «Η ελληνική κυβέρνηση όπως δεν δέχεται τελεσίγραφα έτσι και δεν θέτει», τόνιζε το Μαξίμου.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών, εξαιτίας του «χάσματος» που υπάρχει σε μια σειρά από ζητήματα, όπως εργασιακά, ασφαλιστικό και αποκρατικοποιήσεις.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Μέρκελ-Τσίπρας

Δημοφιλή