Με την «πλάτη στον τοίχο» η Ελλάδα στο Eurogroup στη Λετονία. Εχθρικό κλίμα για Βαρουφάκη

Με την «πλάτη στον τοίχο» η Ελλάδα στο Eurogroup. Εχθρικό κλίμα για Βαρουφάκη

Με την «πλάτη στον τοίχο» φαίνεται πως βρέθηκε η Ελλάδα και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, κάτι που κατέστη σαφές τόσο από το περιεχόμενο όσο και από το ύφος των δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης.

Ουσιαστικά απέκλεισαν το ενδεχόμενο μερικής ή τμηματικής εκταμίευσης της δόσης, παρά το γεγονός πως αναγνωρίζεται το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνική οικονομίας ενώ έθεσαν ως προϋπόθεση για τη σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με γενναία βήματα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Διαφορετικά, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν ξανά για την Ελλάδα, μόνο στο προγραμματισμένο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί πως πληροφορίες έκαναν λόγο για ιδιαίτερα αρνητική διάθεση κάποιων υπουργών που μετείχαν στη συνεδρίαση απέναντι στον Γιάνη Βαρουφάκη με δημοσιογράφο του Bloomberg μάλιστα να μεταδίδει πως κάποιοι εκ των ομολόγων του τον αποκάλεσαν «ερασιτέχνη», «τζογαδόρο» και τον κατηγόρησαν πως χρονοτριβεί, κάτι που αργότερα διέψευσε ο υπουργός. Ο δε επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ερωτηθείς για το κλίμα απέναντι στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ανέφερε: «Η συζήτηση ήταν κρίσιμη γιατί είχαμε συμφωνήσει κάποια πράγματα πριν από περίπου δύο μήνες και σήμερα θέλαμε να δούμε αποτελέσματα. Υπήρχε ένας “επιτακτικός” χαρακτήρας στη συζήτηση». Διέψευσε πάντως πως υπήρξαν υπουργοί κρατών – μελών που να θέλησαν να διακοπούν οι συνομιλίες με την Ελλάδα, «αλλά αυτές ο συνομιλίες πρέπει να είναι ωφέλιμες. Θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στη διαδικασία των συνομιλιών και θα το δούμε πως μπορεί να είναι αυτές».

Νωρίτερα, ο κ.Ντάισελμπλουμ είχε αρνηθεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων καθώς όπως εξήγησε αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η προσπάθεια να στεφθούν από επιτυχία.

Επόμενο ραντεβού στις 11 Μαΐου

Ο επικεφαλής του Eurogroup όπως και ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί τόνισαν κατά τη συνέντευξη Τύπου πως αν και έχει υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αυτή δεν είναι ήταν η αναμενόμενη και πλέον υπάρχει ανάγκη για επιτάχυνση. Σημείωσαν μάλιστα πως εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να λάβει τις αποφάσεις που απαιτούνται για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών.

«Δεν υπάρχει περίπτωση μερικής ή τμηματικής εκταμίευσης της δόσης» ήταν η κατηγορηματική απάντηση του κ.Ντάισελμπλουμ σχετικά με σενάρια που ήθελαν τη χώρα να λαμβάνει μέρος της δόσης που της οφείλεται ενώ το θέμα της ρευστότητας ήταν κάτι που επισημάνθηκε τόσο από τον Ντάισελμπλουμ όσο και απόν τον κ.Μοσκοβισί με τον πρώτο όμως να συμπληρώνει πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς τους διεθνείς πιστωτές της».

Ιδιαίτερα επιμονή υπήρξε από την πλευρά των εταίρων στο θέμα της λίστας των μεταρρυθμίσεων η συμφωνία επί αυτής είναι αναγκαία, πρέπει να «κλείσει άμεσα» και αποτελεί προϋπόθεση για να συγκληθεί Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα. «Πρώτα επιτάχυνση των διαδικασιών, αξιολόγησηκαι μετά σύγκληση νέου Eurogroup. Δεν θα μαζευόμαστε κάθε εβδομάδα» δήλωσε ο κ.Ντάισελμπλουμ δίνοντας «ραντεβού» για την Ελλάδα στο τακτικό Eurogroup της 11ης Μαϊου, δηλώνοντας πως «στο ημερολόγιο μου δεν έχω άλλη ημερομηνία». Ερωτηθείς ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, ανέφερε: «η ατζέντα μου βέβαια είναι ευέλικτη». Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον κ.Ντάισελμπλουμ διαπιστώθηκε και μια δυσαρέσκεια για τη διαδικασία διεξαγωγής των συζητήσεων μεταξύ ελληνικής αντιπροσωπείας και θεσμών, κάτι που όπως προανήγγειλε πρόκειται να αλλάξει, αφού εξεταστούν άλλοι πιο αποδοτικοί τρόποι.

Δημοφιλή