Έχει αξία το πτυχίο σου; Έρευνα αποκαλύπτει τις σπουδές με τις καλύτερες οικονομικές αποδόσεις

Έχει αξία το πτυχίο σου; Έρευνα αποκαλύπτει τις σπουδές με τις καλύτερες οικονομικές αποδόσεις
Leeds College of Music/Flickr

Έχετε σκεφτεί ποτέ αν τα τέσσερα -ή ίσως και παραπάνω- χρόνια που περάσατε για να πάρετε πτυχίο από κάποιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα θα σας δικαιώσουν κάποια στιγμή στο μέλλον;

Σύμφωνα με την υπηρεσία ερευνών PayScale, η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, αν και τις περισσότερες φορές είναι μια σωστή κίνηση, δεν αποφέρει πάντα στον πτυχιούχο την οικονομική ευρωστία που θα ήθελε.

Η υπηρεσία συνέκρινε τα έσοδα πτυχιούχων με το κόστος απόκτησης ενός διπλώματος και την οικονομική βοήθεια που είχαν.

Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα πως οι πολιτικοί μηχανικοί και όσοι σπούδασαν κάποια επιστήμη πάνω στους υπολογιστές, λάμβαναν ανταπόδοση ύψους 12% από τα πτυχία τους σε 20 χρόνια. Μάλιστα, φάνηκε πως οι πολιτικοί μηχανικοί που έχουν τελειώσει κάποιο κοινό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα δεν απείχαν πολύ από εκείνους που είχαν κορνιζαρισμένο στο σπίτι τους πτυχίο από κάποιο μεγάλο και αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα πτυχία πάνω στην διοίκηση και τις οικονομικές επιστήμες έχουν εξίσου καλή απόδοση, ύψους 8,7%.

Από την άλλη, οι σπουδές πάνω στις ανθρωπιστικές επιστήμες και την τέχνη, δεν αποδίδουν αρκετά σε υλικό -τουλάχιστον- επίπεδο, ενώ κάποιες έχουν αρνητική απόδοση. Για παράδειγμα, ένα πτυχίο πάνω στις τέχνες από το Πανεπιστήμιο Maryland Institute College of Art έδειξε να έχει αρνητική απόδοση στο πέρασμα των 20 χρόνων, η οποία ανερχόταν στα 92,000$.

Πηγή: Εconomist