Σουηδοί επιστήμονες δημιούργησαν την ψευδαίσθηση της αορατότητας για την μελέτη του κοινωνικού άγχους

Σουηδοί επιστήμονες δημιούργησαν την ψευδαίσθηση της αορατότητας για την μελέτη του κοινωνικού άγχους
pestoverde/Flickr

Νευροεπιστήμονες στη Σουηδία δημιούργησαν σε ανθρώπους την ψευδαίσθηση πως διαθέτουν αόρατο σώμα και διαπιστώθηκε πως οι «αόρατοι άνθρωποι» νιώθουν λιγότερο κοινωνικό άγχος.

Οι ερευνητές του πανεπιστημιακού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον Αρβιντ Γκούτερσταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», πραγματοποίησαν ένα έξυπνο πείραμα. Φόρεσαν σε 125 εθελοντές μια ειδική ηλεκτρονική «κάσκα» στο κεφάλι, η οποία τους έδινε την ψευδαίσθηση ότι δεν έχουν ορατό σώμα. Όταν οι ίδιοι στέκονταν όρθιοι και προσπαθούσαν να κοιτάξουν το σώμα τους, έβλεπαν ένα κενό χώρο.

Η ίδια ερευνητική ομάδα στο παρελθόν είχε δημιουργήσει την πλαστή αίσθηση του «αόρατου χεριού», την οποία τώρα κατάφερε να επεκτείνει σε όλο το σώμα. Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές ζήτησαν από τους «αόρατους» εθελοντές να μιλήσουν σε ένα ακροατήριο ξένων και διαπίστωσαν πως, χάρη στην ψευδαίσθηση της αορατότητας, εκείνοι ένιωθαν πολύ λιγότερο κοινωνικό άγχος και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η έρευνά τους θα έχει κλινικές εφαρμογές και, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη διαταραχή κοινωνικού άγχους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στο μέλλον οι άνθρωποι, με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο, θα γίνονται αόρατοι στα μάτια των άλλων ή, αντιστρόφως, στα δικά τους. Βέβαια, οι επιστήμονες επεσήμαναν πως δεν πρέπει να ξεχνάμε την προειδοποίηση του Πλάτωνα ότι ένας αόρατος άνθρωπος μπορεί να χάσει την αίσθηση του σωστού και του λάθους, ρέποντας σε ανήθικες πράξεις. Γι' αυτό, μια μελλοντική έρευνα θα μελετήσει κατά πόσο η αορατότητα διαστρεβλώνει την ηθική των ανθρώπων.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)