Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Είμαστε κοντύτερα στις διαπραγματεύσεις, είμαι πολύ αισιόδοξος

Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Είμαστε κοντύτερα στις διαπραγματεύσεις, είμαι πολύ αισιόδοξος
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

«Είμαστε κοντύτερα, είμαι πολύ αισιόδοξος», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής και τις συναντήσεις που είχε στο περιθώριό της, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και επισημάνθηκε ότι έχει λάβει χώρα ουσιαστική πρόοδος και ότι έχει καλυφθεί μεγάλο μέρος της απόστασης, συμπληρώνοντας πως εκτιμά ότι σύντομα θα υπάρχει επίσημη καταγραφή της ουσιαστικής προόδου. «Είμαστε πιο κοντά σε ενδιάμεση συμφωνία από ότι ήμασταν το προηγούμενο διάστημα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της μετανάστευσης και των προσφύγων, τόνισε ότι τέτοια ζητήματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ευκαιριακά και ότι πρέπει να σχεδιαστεί συνολική στρατηγική, η οποία θα σέβεται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων όσο και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών. Εν συνεχεία, σημείωσε ότι υπήρξε η «ευτυχής κατάληξη» της ουσιαστικής αύξησης και έκτακτης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί σε ανθρώπινο πλαίσιο το ζήτημα, που, όπως πρόσθεσε, βαραίνει κυρίως τις χώρες υποδοχής.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έκανε μνεία στην αναφορά που υπάρχει στο κοινό ανακοινωθέν στην Τουρκία και στην ανάγκη συνεννόησης μαζί της για την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών για τους πρόσφυγες και στην πλευράς της- καθώς και για συνεργασία με τις χώρες προέλευσης. Επίσης, τόνισε ότι «ενισχύσαμε μαζί και με άλλες χώρες την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει δικαιότερη κατανομή της ευθύνης».

Δημοφιλή