«Μάχη» στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση- βουλευτές κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια

«Μάχη» στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση- βουλευτές κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια

Αντιπαράθεση σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους σημειώθηκε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την ΠΝΠ για τα αποθεματικά, με θέμα την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, κάποια στιγμή βουλευτές κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια, μετά από επίθεση του υπουργού Εσωτερικών, Ν. Βούτση, προς την αντιπολίτευση, στο πλαίσιο της οποίας δήλωσε ότι «ή θα εκπροσωπείτε εδώ μέσα τις απαιτήσεις και αιτιάσεις των δανειστών, ή θα ταχθείτε στον ρόλο σας».

«Ετοιμάζετε σκηνικό ρήξης και ψάχνετε για ενόχους», απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σε έντονο ύφος απευθύνθηκαν προς τα υπουργικά έδρανα και η Σοφία Βούλτεψη με τον Βασίλη Κικίλια. Απευθυνόμενος στην Ραχήλ Μακρή ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Έχετε ζαλιστεί από τις πολλές πιρουέτες. Κάντε καμία φωτογράφιση ακόμα και μετά ελάτε να μιλήσουμε».

Αναφορές έγιναν για ύβρεις «πεζοδρομίου» στη Βουλή, καθώς και για «γαλλικά» από πλευράς του κ. Βούτση, ενώ αναφέρθηκε ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκαν προς τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, δριμεία αντιπαράθεση, με βαρείς χαρακτηρισμούς, έλαβε χώρα και μεταξύ του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, και του Ανδρέα Λοβέρδου, με τον κ. Λοβέρδο να χαρακτηρίζει τον κ. Λαφαζάνη υποστηρικτή και εκπρόσωπο της δραχμής, της χρεοκοπίας και της ρήξης. Απαντώντας, ο υπουργός χαρακτήρισε τον κ. Λοβέρδο εκπρόσωπο πέμπτης φάλαγγας στο εσωτερικό της χώρας, ο οποίος αντιδρά όποτε γίνεται κριτική στη «γερμανοκρατούμενη Ευρώπη».

Αναλυτικότερα, ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε τον κ. Λοβέρδο ότι «είναι συνένοχος και συνυπεύθυνος στην υπογραφή των μνημονίων που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού». Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα, τονίζοντας ότι ακολουθεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική για τη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος, διαμηνύοντας ότι ο ρωσικός αγωγός για το φυσικό αέριο, θα περάσει από τη χώρα, παρά τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν.

Νωρίτερα, ο κ. Λοβέρδος είχε χαρακτηρίσει τον κ. Λαφαζάνη «ως ακραιφνή μαχητή της δραχμής, οπαδό της ρήξης» και υποστήριξε ότι είναι μειοψηφία και το σχέδιο Β που καλεί την κυβέρνηση να ετοιμάσει δεν θα περάσει.

Το κλίμα πυροδοτήθηκε, με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του κ. Λοβέρδου, όταν κατηγόρησε τον κ. Λαφαζάνη ότι αντιστρατεύεται τις διαμορφωμένες εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές ενέργειας, με αποτέλεσμα να στρέφεται εναντίον και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Από πλευράς της, σκληρή επίθεση εξαπέλυσε και η Ντόρα Μπακογιάννη: «πάρε τους να αποθεματικά, πάρτε τους όσα έχουν, να δω με τι μούτρα θα πάτε πίσω στους δήμους σας», είπε μεταξύ άλλων.

Καυγάς Μητσοτάκη-Λαφαζάνη

Για ατελέσφορο «εκβιασμό» των δανειστών κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας, παράλληλα και αιχμές κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την προσυπογραφή της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν κερδίζετε χρόνο ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού. Χάνετε χρόνο. Πιστεύετε πως δουλεύει αυτός ο εκβιασμός, πως πρέπει να μας δώσετε τα λεφτά γιατί τελειώνουν, έστω και εάν εμείς δεν έχουμε εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις μας; Φοβάμαι ότι δυστυχώς αυτός ο εκβιασμός δεν δουλεύει. Είχατε προσδοκίες και για το σημερινό Eurogroup, αλλά τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά όσο πιστεύετε».

Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Αυτήν την ώρα, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών βρίσκονται στο εξωτερικό για διαπραγμάτευση. Κι εσείς έρχεστε να μιλήσετε για πτώχευση απ' το βήμα της Βουλής; Εδώ δεν έχουμε μια Πράξη για να παρακαμφθεί η Βουλή, να δημιουργηθούν νομικά τετελεσμένα, και να την φέρουμε (εάν τη φέρουμε) εκ των υστέρων προς ψήφιση. Με την κατάθεσή της, η Πράξη άρχισε να λειτουργεί νομοθετικά, και ήρθε εντός διημέρου προς κύρωση στη Βουλή».

Δημοφιλή