Τελετές μνήμης 70 χρόνια μετά την απελευθέρωση των ναζιστικών στρατοπέδων

Τελετές μνήμης 70 χρόνια μετά την απελευθέρωση των ναζιστικών στρατοπέδων
French President Francois Hollande, center, lays flowers during a ceremony to mark the 70th anniversary of the liberation of the camp Natzwiller-Struthof, eastern France, on Sunday April 26 2015. (AP Photo/Jean Francois Badias, Pool)
French President Francois Hollande, center, lays flowers during a ceremony to mark the 70th anniversary of the liberation of the camp Natzwiller-Struthof, eastern France, on Sunday April 26 2015. (AP Photo/Jean Francois Badias, Pool)
ASSOCIATED PRESS

Τα θύματα του ναζισμού τίμησαν την Κυριακή οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε τρεις τελετές για την απελευθέρωση των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέλσεν (Γερμανία), του Γιασένοβατς (Κροατία) και του Στρούτχοφ (Γαλλία).

«Το χειρότερο μπορεί ακόμη να συμβεί και γνωρίζοντάς το μπορούμε να το προλάβουμε», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο του Στρούτχοφ στην Αλσατία μαζί με ευρωπαίους ηγέτες.

«Ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός είναι ακόμη εδώ και οφείλουμε να κινητοποιηθούμε για να προστατεύσουμε εκείνους που ακόμη και σήμερα μπορεί να είναι θύματα», πρόσθεσε.

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός της Λετονίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Λαϊμντότα Στραουζούμα, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ, βρίσκονταν στο πλευρό του προέδρου της Γαλλίας κατά την τελετή μνήμης στο μοναδικό ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο γαλλικό έδαφος με την ευκαιρία της αφιερωμένης στον εκτοπισμό ημέρας στη Γαλλία.

Ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε επίσης την Ευρώπη να επιδείξει αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες στη Μεσόγειο λέγοντας ότι δεν έχει το δικαίωμα «να αποστρέψει το βλέμμα από τα τρομακτικά δράματα». Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιβάλει τον σεβασμό των συνόρων της.

Το στρατόπεδο του Στρούτχοφ ήταν ο τόπος κράτησης 52.000 ανθρώπων, 22.000 από τους οποίους χάθηκαν εκεί. Ένας θάλαμος αερίων λειτουργούσε στο στρατόπεδο για την πραγματοποίηση δοκιμών χημικών όπλων στους κρατούμενους. Απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις στις 23 Νοεμβρίου 1944.

Στο Μπέργκεν - Μπέλσεν, στην Κάτω Σαξονία, όπου χάθηκαν 50.000 εκτοπισμένοι και 20.000 αιχμάλωτοι πολέμου από το 1941 μέχρι το 1945, ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ ευχαρίστησε τη Βρετανία για την απελευθέρωση του στρατοπέδου στις 15 Απριλίου 1945.

«Οι Βρετανοί στρατιώτες συνέβαλαν στην επιστροφή της ανθρωπιάς στη Γερμανία», είπε ο γερμανός πρόεδρος παρουσία 70 επιζώντων του στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Μεταξύ των θυμάτων του Μπέργκεν - Μπέλσεν και η μικρή Άννα Φρανκ, που πέθανε από τύφο, και το ημερολόγιό της έδωσε μία από τις εμβληματικές περιγραφές της μοίρας των εβραίων κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Στο Γιασένοβατς, το επονομαζόμενο «κροατικό Αουσβιτς», εκατοντάδες άνθρωποι ήταν παρόντες, αξιωματούχοι και επιζώντες, στην σημερινή τελετή, 70 χρόνια μετά την διάλυση του στρατοπέδου που είχε συσταθεί από το φασιστικό καθεστώς των Ούστασι.

«Οι θηριωδίες του Γιασένοβατς αποτελούν προειδοποίηση και μάς υπενθυμίζουν ότι δεν πρέπει ποτέ πια να επιτρέψουμε την εφαρμογή διακρίσεων και διώξεων με βάση τις εθνικές, θρησκευτικές, ιδεολογικές ή σεξουαλικές διαφορές», δήλωσε ο πρόεδρος το κροατικού κοινοβουλίου Γιόσιπ Λέκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ