Αντιφατικές δηλώσεις και υπαινιγμοί περί «Σχεδίου Β'» για την Ελλάδα. Προβληματισμοί από Fed

Αντιφατικές δηλώσεις και υπαινιγμοί περί «Σχεδίου Β'» για την Ελλάδα. Προβληματισμοί από Fed
Eurogroup president Jeroen Dijsselbloem, right, and President of the ECB, Mario Draghi talk during the Informal Meeting of Ministers for Economic and Financial Affairs of the European Union in Riga, Latvia on Friday, April 24, 2015. Greece's finance minister came under fire Friday from his peers in the 19-country eurozone for failing to come up with a comprehensive list of economic reforms that are needed if the country is to get vital loans to avoid going bankrupt. (Dmitris Sulzics/F64 Photo Agency via AP)
Eurogroup president Jeroen Dijsselbloem, right, and President of the ECB, Mario Draghi talk during the Informal Meeting of Ministers for Economic and Financial Affairs of the European Union in Riga, Latvia on Friday, April 24, 2015. Greece's finance minister came under fire Friday from his peers in the 19-country eurozone for failing to come up with a comprehensive list of economic reforms that are needed if the country is to get vital loans to avoid going bankrupt. (Dmitris Sulzics/F64 Photo Agency via AP)
ASSOCIATED PRESS

Καθώς τελειώνει η «άμμος της κλεψύδρας» όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, αίσθηση έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου περί δηλώσεων ή υπαινιγμών Ευρωπαίων υπουργών περί ενός «Σχεδίου Β'» για την Ελλάδα, σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, το Σάββατο κάποιοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «αναγνώρισαν για πρώτη φορά» ότι εξετάζουν σχέδια για το τι θα μπορούσε να γίνει εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το αν υπάρχει «Plan B» σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, απάντησε ότι «δεν θα έπρεπε να ρωτάτε υπεύθυνους πολιτικούς για εναλλακτικές», ενώ σημείωσε ότι εάν απαντούσε θετικά σε ερώτηση για το αν οι υπουργοί εργάζονται πάνω σε «Plan B», τότε θα επικρατούσε πανικός. Για να επεξηγήσει την τοποθέτησή του, παραλλήλισε τα σημερινά δεδομένα με τη μυστικότητα που ήταν απαραίτητη κατά τον σχεδιασμό της γερμανικής ενοποίησης το 1989. «Αν τότε ένας υπουργός – ήμουν ένας εξ αυτών- είχε πει νωρίτερα ότι υπάρχει σχέδιο επανένωσης, τότε ολόκληρος ο κόσμος θα είχε πει πιθανότατα “οι Γερμανοί τρελάθηκαν εντελώς”».

«Φυσικά υπάρχει αρκετή φαντασία για να φανταστεί κανείς τι είδους πράγματα θα συνέβαιναν...αλλά αν ένα υπεύθυνο μέλος του Eurogroup, ή οποιοσδήποτε υπεύθυνος πολιτικός, απαντούσε θετικά σε αυτή την ερώτηση, ξέρουμε τι θα συνέβαινε. Αν απαντούσε “όχι”, κάτι το οποίο έκανα, μη αποδεχόμενος καν την ερώτηση, ξέρουμε ότι δεν θα με πιστεύατε» δήλωσε σιβυλλικά ο Σόιμπλε.

Από πλευράς του, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας, Ντουσάν Μράμορ, ανέφερε ότι έθεσε το θέμα ενός «Σχεδίου Β'» στη συνάντηση της Παρασκευής με τους ομολόγους του της Ευρωζώνης. Ωστόσο, αρνήθηκε ότι μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα σήμαινε αυτόματα έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Ένα Plan B θα μπορούσε να είναι τα πάντα» σημείωσε. Ωστόσο, αργότερα διευκρίνισε ότι με την αναφορά του δεν υπαινισσόταν Grexit, αλλά στις δυσκολίες των διαβουλεύσεων και την ανάγκη εξεύρεσης άλλης διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, υπουργοί και από άλλες, πιο μικρές και ευάλωτες οικονομίες εξέφρασαν προβληματισμούς.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε, λόγω του χαρακτήρα τους, σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως: η Handelsblatt υποστήριξε ότι «ο Σόιμπλε αφήνει ανοιχτό το ερώτημα για προετοιμασίες Grexit». Όμως η εφημερίδα Die Welt σχολιάζει τις δηλώσεις με διαφορετικό τρόπο, υποστηρίζοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «δεν δέχεται το ερώτημα για εναλλακτικά σχέδια».

Ωστόσο, οι περισσότεροι υπουργοί που έκαναν σχετικές δηλώσεις στη Ρίγα επέμειναν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ανέφερε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β, Γ, Δ ή Ε, αλλά υπάρχει μόνο ένα σχέδιο που είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και στην Ευρώπη». «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, δεν συζητήσαμε το ʻσχέδιο Βʼ» τόνισε ο Αυστριακός ομόλογός του Χανς Γεργκ Σέλινγκ.«Δεν υπάρχει σχέδιο Β» δήλωσε προσερχόμενος στο Ecofin, στη Ρίγα, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, κάποιοι υπουργοί Οικονομικών δεν είδαν θετικά την τοποθέτηση Μοσκοβισί, και εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους- όπως ανέφερε πηγή στο Bloomberg- απουσία του. Η ίδια πηγή σημείωσε ότι οι υπουργοί δεν λένε δημοσίως ότι εξετάζουν εναλλακτικές, καθώς κάτι τέτοιο θα έστελνε μήνυμα «game over» στις αγορές. «Το κεντρικό σενάριο είναι θα φτάσουμε σε συμφωνία για την Ελλάδα» είπε ο Λουΐς ντε Γκίντος το Σάββατο, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Είναι το μόνο που εξετάζουμε».

Spiegel: Διαχειρίσιμο το Grexit, σύμφωνα με το ΔΝΤ

Σε κάθε περίπτωση, οι «κακοί οιωνοί» όσον αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων φαίνονται να πυκνώνουν, παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το αντίθετο: υπενθυμίζονται οι αναφορές περί εξαιρετικά αρνητικής αντιμετώπισης του Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή, ενώ δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, επικαλούμενο non paper του ΔΝΤ, υποστηρίζει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν διαχειρίσιμη, αφού ο κίνδυνος διάχυσης για την υπόλοιπη ευρωζώνη θα ήταν διαχειρίσιμος- αν και οι συνέπειες για τη χώρα θα ήταν καταστροφικές.

Ανησυχία από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θεωρεί ότι ο κίνδυνος αρνητικής έκβασης της ελληνικής κρίσης έχει αυξηθεί και οδηγεί την Ευρωζώνη σε «αχαρτογράφητα ύδατα»: «Όπως εκτιμά, ενδεχόμενοι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη: α) αν η ΕΚΤ δεν συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα, β) αν το ΔΝΤ δεν της δώσει κάποια περίοδο χάριτος και γ) αν δεν επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης».

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, σε εσωτερική έκθεση με τίτλο «Περιορισμένες οι επιπτώσεις στις αγορές, παρά την εντεινόμενη ελληνική κρίση», το τμήμα αναλύσεων αγορών της Fed βλέπει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, εκτιμώντας ότι τα προβλήματα ρευστότητας, «η αργή πρόοδος και ο επιθετικός τόνος των διαπραγματεύσεων αυξάνουν τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ».

Δημοφιλή