Πάνω από 2.200 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στο Νεπάλ

Πάνω από 2.200 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στο Νεπάλ

Πάνω από 2.200 είναι οι νεκροί από τον σεισμό του Σαββάτου στο Νεπάλ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, καθώς διασώστες σκάβουν ακόμα και με τα γυμνά τους χέρια για τη διάσωση εγκλωβισμένων και την ανάσυρση πτωμάτων.

Μεταξύ των κτιρίων της πρωτεύουσας Κατμαντού που καταστράφηκαν από τον σεισμό είναι ο Πύργος Νταραχαρά, ο οποίος είχε χτιστεί το 1832 για τη βασίλισσα του Νεπάλ. Μονάχα μερικά ερείπια έχουν απομείνει, και καθώς ανασύρονταν πτώματα, αστυνομικός έκανε λόγο για μέχρι 200 ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί.

Στο μεταξύ, ισχυρός μετασεισμός μεταξύ του Κατμαντού και του Έβερεστ προκάλεσε περισσότερες χιονοστιβάδες στα Ιμαλάια. Στα 6,7 Ρίχτερ, ήταν ο πιο ισχυρός από τον σεισμό του Σαββάτου (7,9 Ρίχτερ), που ήταν ο χειρότερος από την καταστροφή του 1934 και μετά, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 8.500 ανθρώπων.

17 σοροί έχουν ανασυρθεί από μια κατασκήνωση βάσης στο Έβερεστ που επλήγη από μια τεράστια χιονοστιβάδα που προκάλεσε ο σεισμός, στη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της ορειβασίας στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Άλλοι 61 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μέρος της κατασκήνωσης επλήγη από τη χιονοστιβάδα, δήλωσε ο Ανγκ Τσερίνγκ Σέρπα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Νωρίτερα, μια ομάδα έρευνας και διάσωσης του ινδικού στρατού είχε αναφέρει ότι ανέσυρε 18 σορούς από το Έβερεστ.

Όλοι οι ορειβάτες, περίπου 100 άνθρωποι, που βρίσκονταν στις κατασκηνώσεις 1 και 2 του όρους Έβερεστ, πάνω από την κατασκήνωση βάσης, είναι σώοι, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ.

Ο Ανγκ Τσερίνγκ Σέρπα προειδοποίησε πάντως ότι θα είναι δύσκολη η απομάκρυνσή τους από την περιοχή καθώς ο δρόμος της επιστροφής, που οδηγεί στην κατασκήνωση βάσης μέσω της παγόπτωσης του Κούμπου, είναι μπλοκαρισμένος.

Η χιονοστιβάδα που έπληξε την κατασκήνωση βάσης και την κάλυψε με χιόνι είχε ισχύ δύο διαφορετικών κατολισθήσεων χιονιού από διαφορετικές κορυφές, είπε ο Σέρπα.

Στην Ινδία, οι αρχές κάνουν λόγο για 57 νεκρούς, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ. Στο Θιβέτ τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πολλές χώρες και ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προσφέρει βοήθεια στο Νεπάλ για την αντιμετώπιση της καταστροφής, ενώ τα νοσοκομεία δίνουν μάχη για να ανταπεξέλθουν στους μεγάλους αριθμούς των τραυματιών.

Στο μεταξύ, μεταξύ των νεκρών ήταν ο Νταν Φρέντινμπεργκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Google, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Ο Φρέντινμπεργκ, μαζί με άλλους τρεις εργαζόμενους στη Google, είχαν ξεκινήσει για να κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Οι τρεις συνάδελφοί του σώθηκαν, διευκρίνισε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λόρενς Γιου, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο Φρέντινμπεργκ ήταν από τα παλαιότερα στελέχη της εταιρείας και ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας προσωπικών δεδομένων της Google X, ενός ερευνητικού τμήματος της Google που εδρεύει στο Μάουντεν Βιου. Σύμφωνα με την αδελφή του, τη Μέγκαν, έχασε τη ζωή του καθώς υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Δημοφιλή