Η Σταχτοπούτα φόρεσε τις πουέντ της και μάγεψε το ελληνικό κοινό

Η Σταχτοπούτα φόρεσε τις πουέντ της και μάγεψε το ελληνικό κοινό
ELS

Την Παρασκευή 24 Απριλίου ήταν η μεγάλη πρεμιέρα της «Σταχτοπούτας» του Γιόχαν Στράους του νεότερου στην Εθνική Λυρική Σκηνή, μιας Σταχτοπούτας όμως διαφορετικής από αυτήν που ξέρουμε. Η υπέροχη, ανάλαφρη, ερωτική αλλά και χιουμοριστική χορογραφία του Διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Ρενάτο Τζανέλλα, καθώς και τα εντυπωσιακά, πολύχρωμα, αέρινα κοστούμια και σκηνικά του Κριστιάν Λακρουά μάγεψαν το κοινό που εξέφρασε τον ενθουσιασμό του με θερμό χειροκρότημα στο τέλος, αλλά και κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Στον ομώνυμο ρόλο η Νάντια Μούθυκα από την Αργεντινή, (που αντικατέστησε την ασθενή Σταυρούλα Καμπουράκη), η οποία μαζί με τον Ντανίλο Ζέκα δημιούργησαν ένα υπέροχο πρωταγωνιστικό ζευγάρι. Στον απρόσμενο ρόλο της μητριάς ο Στράτος Παπανούσης, ενώ στον ρόλο του Γιόχαν Στράους ο Αλεξάντερ Νέσκωβ. Μαζί τους οι Α' Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de Ballet της ΕΛΣ, αλλά και σπουδαστές της Σχολής Χορού της Λυρικής και μια καταπληκτική ομάδα από λιλιπούτειους χορευτές. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διεύθυνε ο Ηλίας Βουδούρης με ρυθμό και ένταση, αναδεικνύοντας τις ποιότητες της μουσικής του Στράους.

H Σταχτοπούτα δημιουργήθηκε το 1999 για το Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από το θάνατο του Γιόχαν Στράους του νεότερου, αλλά και τη συμπλήρωση ογδόντα χρόνων από το 1919, τελευταία χρονιά κατά την οποία το συγκεκριμένο μπαλέτο παρουσιάστηκε στην Κρατική Όπερα της Βιέννης για την οποία το συνέθεσε ο Στράους.

Με αυτή την ευκαιρία ο Ρενάτο Τζανέλλα, σημερινός διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο οποίος από το 1995 διατελούσε διευθυντής του Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, πρότεινε τη δική του ανάγνωση, η οποία ήταν εμπνευσμένη από δύο βασικά στοιχεία.

Το πρώτο ήταν ότι εκείνη η παραγωγή συνέπιπτε με τη στροφή ενός αιώνα ακριβώς όπως και η παγκόσμια πρώτη του μπαλέτου: τότε η υφήλιος διάβαινε το κατώφλι του 20ού αιώνα, ενώ κατά την αναβίωση του 1999 αυτό του 21ου.

Δεύτερο βασικό στοιχείο που ενέπνευσε τον Τζανέλλα, ήταν ο κόσμος της μόδας, όπως προβλέπεται από την υπόθεση του έργου κι όπως αποφασίστηκε να υπηρετηθεί στη νέα παραγωγή. Για το σκοπό αυτό συνεργάστηκε με τον Κριστιάν Λακρουά, έναν από τους διασημότερους σχεδιαστές μόδας, γνωστό από τη συνεργασία του με εμβληματικούς οίκους όπως οι Hermès, Jean Patou και Christofle, όπως επίσης για τη συλλογή νυφικών, η οποία αποδεικνύεται ιδιαίτερα πολύτιμη στην τελευταία Πράξη της νέας χορογραφίας. Ο Λακρουά έχει επίσης εμπειρία στο θεατρικό κοστούμι καθώς έχει σχεδιάσει για όπερα, μπαλέτο και θέατρο, μεταξύ άλλων στην Όπερα του Παρισιού και την Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης. Ακολουθώντας τη βασική ιδέα του Τζανέλλα να υπάρξει αναφορά στην αρχική παραγωγή, για τα σκηνικά της παραγωγής ο Λακρουά εμπνεύστηκε από τα σχέδια που φιλοτέχνησε ο Άντον Μπριόσκι για την πρώτη παραγωγή της Κρατικής Όπερας της Βιέννης.

H Σταχτοπούτα θα συνεχιστεί για άλλες τρεις παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 28, 29 και 30 Απριλίου.

Info

Τιμές εισιτηρίων: €15, €30, €40, €60

Παιδικό & φοιτητικό: 10 €

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:

Ταμεία Θεάτρου Ολύμπια - Ακαδημίας 59-61, Αθήνα

Ώρες λειτουργίας Τρίτη - Κυριακή: 09.00-21.00 & Δευτέρα: 09.00-16.00

Τηλ.: 210 3662 100

Ομαδικές πωλήσεις: 210 3711 342

Ταμεία Μεγάρου Μουσικής Αθηνών - Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη

&

Εκδοτήρια Μεγάρου Μουσικής Αθηνών - Ομήρου 8

Τηλ.: 210 7282333

Ηλεκτρονική προπώληση

Δημοφιλή