Η ιστορία της μαριχουάνα σε 2 λεπτά. Από την αρχαία Κίνα στη βασίλισσα Βικτωρία και έως την απαγόρευση

Η ιστορία της μαριχουάνα σε 2 λεπτά. Από την αρχαία Κίνα στη βασίλισσα Βικτωρία και έως την απαγόρευση

Σε ένα σύντομο βίντεο διάρκειας περίπου δύο λεπτών, το CNN «αφηγείται» την μακρά ιστορία της μαριχουάνα…

Η ιστορία ξεκινά στην Κίνα το 2037πΧ και τον αυτοκράτορα αλλά και ιατρό της εποχής Σένγ Ναν ο οποίος συστήνει τη χρήση της μαριχουάνα για την ανακούφιση μιας σειράς συμπτωμάτων αλλά και την καταπολέμηση ασθενειών.

Στη Μεγάλη Βρετανία η μαριχουάνα για ιατρική χρήση «εισάγεται» από τον Ιρλανδό Γουίλιαμ Ο Σόνεσι και όπως αναφέρεται στο βίντεο ο προσωπικός ιατρός της βασίλισσα Βικτωρίας της είχε συστήσει να καπνίζει μαριχουάνα προκειμένου να ανακουφιστεί από τους πόνους της έμμηνου ρήσης. Ανάλογες συμβουλές είχε λάβει πολύ νωρίτερα από τον γιατρό του και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζώρτζ Ουάσιγκτον ο οποίος υπέφερε από σοβαρούς πονόδοντους.

Τα επόμενα χρόνια η χρήση της μαριχουάνα για ιατρικούς λόγους εξαπλώνεται για μια σειρά από ενοχλητικά συμπτώματα ασθενειών και περιέχεται ακόμη και σε σιρόπια βήχα που χορηγούνται σε παιδιά. Οι βιβλιογραφικές αναφορές στις ιδιότητες της μαριχουάνα είναι αναρίθμητες.

Στις αρχές όμως του 20ου αιώνα αρχίζουν οι πρώτες συλλήψεις και απαγορεύσεις ενώ μια σταδιακά στις ΗΠΑ επικρατεί φρενίτιδα σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης της μαριχουάνα. Το 1936 σε ταινία της εποχής εμφανίζονται έφηβοι να καπνίζουν «χόρτο» και στη συνέχεια να προσπαθούν να βιάσουν κορίτσια ή να πηδούν από το παράθυρο.

Τελικά το 1970 η μαριχουάνα κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία- νομικά- όπως και η ηρωίνη ή κοκαϊνη…

Τα τελευταία χρόνια όμως φαίνεται πως κάποιοι άρχισαν να το ξανασκέφτονται με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση σε πολλές χώρες ανά το κόσμο για την νομιμοποίηση της χρήσης για ιατρικούς και σε κάποιες περιπτώσεις ψυχαγωγικούς λόγους.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή