Ινστιτούτο Ifo: Αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Επιθυμητό ένα Grexit, αν μείνει «ανοικτή η πόρτα»

Ινστιτούτο Ifo: Αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Επιθυμητό ένα Grexit, αν μείνει «ανοικτή η πόρτα»
SnowViolent/Flickr

Τις απόψεις ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να επιτρέπει τη χρεοκοπία εντός των συνόρων της και ότι το να κρατηθεί η Ελλάδα εντός Ευρωζώνης θα ενείχε πιο πολλούς κινδύνους από το να αφεθεί να αποχωρήσει, εξέφρασε στο CNBC ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo.

Η Ελλάδα, η οποία έχει λάβει δύο διεθνή πακέτα στήριξης ύψους 240 δισεκ. ευρώ, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με χρηματοδοτική κρίση, κάτι που έχει ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η χώρα μάλλον βαίνει προς χρεοκοπία, σχολιάζει το CNBC στην ιστοσελίδα του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ifo Χανς Βέρνερ-Σιν, αυτό θα μπορούσε να είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα.

«Θα έλεγα ότι εν τέλει (μια έξοδος της Ελλάδας) θα ήταν επιθυμητή καθώς, εάν κάποιος συνοδεύει την έξοδο με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής κοινότητας, με την υπόσχεση να κρατήσει ανοικτή την πόρτα για να επιστρέψει η Ελλάδα κάποια στιγμή στο μέλλον, τότε αυτό ίσως αποτελεί την ευκαιρία για να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας μέσω υποτίμησης» δήλωσε ο Βέρνερ-Σιν.

Ο επικεφαλής του Ifo, που έχει κατ’ επανάληψη εκφραστεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, είπε ότι ενώ το «Grexit» δεν είναι «αναπόφευκτο», θα μπορούσε να δώσει στη χώρα την ευκαιρία να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της και να ενισχύσει την απασχόληση.

«Δεν υπάρχουν μόνο οι κίνδυνοι από την έξοδο – υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και υπάρχουν και πολλοί κίνδυνοι αν συνεχιστεί ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα λειτουργούσε έως τώρα» τόνισε ο Βέρνερ-Σιν.

Στο μεταξύ, ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει τις προτάσεις της εγκαίρως, πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο του Eurogroup στις 11 Μαΐου.

«Ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Γι' αυτό εργαζόμαστε εντατικά. Αλλά, θα πρέπει να κάνουμε σαφές για μία ακόμη φορά ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», δήλωσε ο Γέγκερ. «Περιμένουμε τις προτάσεις και περιμένουμε επί εβδομάδες. Είναι απογοητευτικό, αλλά είμαστε υπομονετικοί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως η Ελλάδα θα παρουσιάσει τις προτάσεις της έγκαιρα, πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή