Έχετε προβλήματα μέσης; Έρευνα υποστηρίζει πως μοιάζετε περισσότερο στους χιμπατζήδες

Έχετε προβλήματα μέσης; Έρευνα υποστηρίζει πως μοιάζετε περισσότερο στους χιμπατζήδες
lightmatter/Flickr

Σύμφωνα με το συμπέρασμα μιας νέας βρετανο-καναδικής επιστημονικής έρευνας, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν χρόνιους πόνους στη μέση τους είναι πολύ πιθανό η σπονδυλική τους στήλη να μοιάζει με εκείνη ενός χιμπατζή, παρά ενός ανθρώπου που δεν έχει τέτοια προβλήματα.

Σύμφωνα με το BBC, oι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Κόλαρντ του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εξελικτικής βιολογίας «BMC Evolutionary Biology», δήλωσαν ότι ο παθολογικός σκελετός ορισμένων ανθρώπων παραπέμπει στις πανάρχαιες δυσκολίες όρθιας βάδισης, όταν ακόμα οι πρώτοι πρόγονοι του ανθρώπου πάσχιζαν να περπατήσουν όρθιοι στα δύο πόδια τους αντί για τα τέσσερα.

Τα προβλήματα στη μέση προκαλούνται συνήθως από δισκοπάθεια, δηλαδή από φθορά και συμπίεση των μεσοσπονδύλιων δίσκων, με συνέπεια ένα τμήμα τους να προβάλει προς τα έξω και να ακουμπά κάποιο νεύρο. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη τους μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέπουν καλύτερα ποιος άνθρωπος κινδυνεύει περισσότερο από μια τέτοια πάθηση.

«Οι σκελετοί των ανθρώπων με προβλήματα δισκοπάθειας είναι πιο όμοιοι στο σχήμα με εκείνους των στενότερων συγγενών μας, των χιμπατζήδων, από ότι με τους σκελετούς άλλων ανθρώπων χωρίς τέτοια προβλήματα», δήλωσε ο Κόλαρντ.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι, παρόλο που έχουν μεσολαβήσει τόσες πολλές χιλιάδες χρόνια εξέλιξης, δεν έχουν προσαρμοσθεί κατάλληλα οι σκελετοί όλων των ανθρώπων στο όρθιο βάδισμα, με συνέπεια να είναι επιρρεπείς στην εκδήλωση δισκοπάθειας, όταν η μέση τους καταπονηθεί.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Προτείνετε μια διόρθωση