Με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε ο επιζώντας του Διστόμου, Αργύρης Σφουντούρης

Με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε ο επιζώντας του Διστόμου, Αργύρης Σφουντούρης
Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αργύρη Σφουντούρη, επιζώντα της σφαγής του Διστόμου, σε ηλικία τεσσάρων χρόνων τότε.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος, ο Αργύρης Σφουντούρης εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση, αναφέροντας ακόμη πως ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα «να συνεχίσει τον αγώνα που ξεκίνησε, κυρίως βέβαια στο θέμα των αποζημιώσεων- που παλεύω εγώ εδώ και 20 χρόνια με τη Γερμανία και εύχομαι πάρα πολύ να ανοίξουμε τον δρόμο που πάντα προσπαθούν να κλείσουν οι Γερμανοί».

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον Αργύρη Σφουντούρη, τον διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει με κάθε τρόπο, καθώς και τον ενημέρωσε πως υπάρχει ένα διεθνές συμβούλιο εμπειρογνώμων που θα δείξει τι μπορεί να γίνει, ώστε να βρεθεί νομικά ο καλύτερος δρόμος για την αντιμετώπιση του θέματος.

Σε ερώτηση του πρωθυπουργού, σχετικά με το αν θα συμμετάσχει ο Αργύρης Σφουντούρης στην επιτροπή της Βουλής για τις γερμανικές οφειλές, ο επιζώντας της σφαγής του Διστόμου απάντησε πως δεν του έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο και πως συμμετάσχει, έτσι και αλλιώς, μέσα από τον αγώνα που κάνει.

Σε δεύτερη ερώτηση, σχετικά με το αν θα δεχόταν σε περίπτωση που του γινόταν πρόταση, απάντησε πως θα δεχόταν και πως καλύτερα είναι, πολλές φορές, να γίνονται παράλληλες κινήσεις.

Στο τέλος της συνάντησης, ο πρωθυπουργός χάρισε στον Αργύρη Σφουντούρη ένα ομοίωμα περιστεριού που συμβολίζει την Ειρήνη, ενώ εκείνος με την σειρά του ένα βιβλίο με τίτλο «Πενθώ για τη Γερμανία», του ιδίου, που κυκλοφόρησε πριν μία εβδομάδα.

Συνάντηση και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Η Πολιτεία δεν ξεχνά», σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση του με τον επιζώντα της σφαγής του Διστόμου, Αργύρη Σφουντούρη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως υποδέχεται τον Αργύρη Σφουντούρη με τιμή και συγκίνηση, τονίζοντας πως στο πρόσωπο του αποτυπώνεται ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Κατοχής, καθώς και ένα κομμάτι του χρέους, το οποίο όλοι μας έχουμε απέναντι στα θύματα της Ναζιστικής θηριωδίας και τον διαβεβαίωσε πως «η Πολιτεία δεν ξεχνά».

Ο Αργύρης Σφουντούρης στάθηκε στην τελευταία επισήμανση του προέδρου της Δημοκρατίας, εκφράζοντας την χαρά του για αυτό που ακούει, γιατί όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε «τα τελευταία 20 χρόνια που αγωνιζόμουν δεν ήμουν πάντα σίγουρος ότι η Πολιτεία δεν μας ξεχνά. Αλλά τώρα το πιστεύω».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον Αργύρη Σφουντούρη, πρόσθεσε ακόμη πως «οφείλουμε και πολλά σε εσάς για αυτό. Αυτό υποδηλώνει και η σημερινή μας συνάντηση», καταλήγοντας πως «είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε».

Στην συνάντηση του και στο προεδρικό Μέγαρο με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Αργύρης Σφουντούρης συνοδευόταν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχο.

Νωρίτερα, ο Αργύρης Σφουντούρης είχε γίνει δεκτός και στο Μέγαρο Μαξίμου, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή