Το βράδυ της Τρίτης οι βασικές γραμμές του νομοσχεδίου - μαμούθ. Στόχος η σταδιακή συμφωνία με τους δανειστές

Το βράδυ της Τρίτης οι βασικές γραμμές του νομοσχεδίου - μαμούθ. Στόχος η σταδιακή συμφωνία με τους δανειστές
Eurokinissi

«Όλους αυτούς τους μήνες υπήρχε μια άτυπη ομάδα υπουργών. Συγκροτείται πιο επίσημα ως σώμα. Η ευθύνη είναι κοινή, πάντα ήταν κοινή», με αυτά τα λόγια ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης περιέγραψε την αναβάθμιση Τσακαλώτου αλλά κι την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. «Σήμερα προχωρούμε σε ένα πιο ώριμο στάδιο», υπογράμμισε ο υπουργός και εξήγησε ότι έως το βράδυ της Τρίτης θα είναι έτοιμες οι βασικές γραμμές του νομοσχεδίου-μαμούθ το οποίο φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή με παρεμβάσεις που έχει προτείνει ήδη η ελληνική πλευρά στους Θεσμούς. Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης κατά την ενημέρωση μετά τη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης συνοδευόμενος από τον κ. Τσακαλώτο, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη.

«Όσο πλησιάζουμε στο τέλος, τόσο αυξάνεται η ένταση της δουλειάς. Τα τελευταία μέτρα στο σπριντ είναι τα πιο δύσκολα», σημείωσε ενώ χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση πάρα πολύ δύσκολη. «Πρόκειται από τις πιο περίπλοκες διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «Κινούμαστε προς την κατεύθυνση μιας σταδιακής συμφωνίας».

«Η κυβέρνηση είναι ενωμένη», είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνοντας επίσης ότι ενωμένη είναι και διαπραγματευτική ομάδα.

«Συνεχώς μαθαίνουμε από τις εμπειρίες και τα λάθη μας. Συλλογικές οι νίκες και οι επιτυχίες, συλλογικά και τα λάθη. Τα πράγματα είναι πιο συντονισμένα. Έτσι δουλεύουμε, έτσι θα συνεχίσουμε, με συλλογικότητα», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και εξήγησε: «Εμείς σε αυτό το όργανο θα πάρουμε αποφάσεις επί θεμάτων που εκτιμάμε ότι μπορούν να περάσουν από την ΚΟ ή το υπουργικό συμβούλιο. Γι' αυτό άλλωστε ήταν παρόντες οι κ.κ. Κορωνάκης και Μαντάς (σσ στη σύσκεψη τη Δευτέρα), για να υπάρξει τροφοδότηση της ΚΟ και του κόμματος με όλα όσα συζητούνται για να μην τα βρούμε μπροστά μας».

Σχετικά με τα μέτρα τα οποία θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο-σκούπα ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν θα συμπεριλαμβάνεται ο φόρος πολυτελούς διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και καταλύματα ενώ ανάμεσα στα μέτρα θα είναι η φορολογική διοίκηση και η καλύτερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ με τη διάρθρωση των συντελεστών ΦΠΑ να τεθούν υπό διαπραγμάτευση τον Ιούνιο. Στο νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνονται τα «κόκκινα δάνεια» ούτε οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

«Η λίστα εμπλουτίστηκε ποιοτικά», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «Κινούμαστε προς την κατεύθυνση μιας σταδιακής συμφωνίας. Θα θέλαμε να είναι άμεση και απότομη αλλά προτιμούμε να είμαστε ρεαλιστές. Θεωρούμε εύλογο να υπάρξει συμφωνία σε όσα συμφωνούμε». Ωστόσο, όπως εξήγησε «Ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι ότι οι θεσμοί αλλάζουν άποψη συνέχεια καθιστώντας κατ' αυτόν τον τρόπο σύνθετη τη διαπραγμάτευση».

«Σας θυμίζω ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν υπέρ μίας σταδιακής εκταμίευσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρουφάκης εξηγώντας ότι «ο ρεαλισμός καταδεικνύει μία σταδιακή συμφωνία ως μία καλή λύση» πρόσθεσε ότι «ο Ιούνιος είναι πολύ κοντά εάν δεν υπάρξει η σταδιακή αυτή συμφωνία» ενώ σημείωσε ότι «οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι ελληνική πρωτοβουλία» για την οποία επίσης ελπίζει οι δανειστές να συμφωνήσουν.

«Θα συμβιβαστούμε αλλά δεν θα βγούμε συμβιβασμένοι από αυτή την διαπραγμάτευση», ανέφερε ο υπουργός.

Δημοφιλή