ΕΙΔΗΣΕΙΣ
27/04/2015 14:35 EEST | Updated 27/04/2015 14:43 EEST

Κυνηγώντας την πολιτική διαπραγμάτευση η κυβέρνηση αλλάζει τα πρόσωπα και τους ρόλους

NICHOLAS KAMM via Getty Images
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis arrives to pose for the International Monetary and Financial Committee (IMFC) family photo at the IMF/WB Spring Meetings in Washington, DC, on April 18, 2015. AFP PHOTO/NICHOLAS KAMM (Photo credit should read NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images)

Στο Μαξίμου διαψεύδουν με κατηγορηματικό τρόπο, ότι με τις εναλλαγές ρόλων και προσώπων στην ομάδα διαπραγμάτευσης ουσιαστικά υποβαθμίζεται ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Άλλωστε, όπως καθιστούν σαφές, στο κρίσιμο Eurogroup, της 11 Μαΐου, την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον αναβαθμισμένο Ευκλείδη Τσακαλώτο - είτε από την Αθήνα είτε στις Βρυξέλλες- να συντονίζει τις ομάδες εργασίας που καταρτίζουν τα ελληνικά επιχειρήματα και προτάσεις.

Στο Μαξίμου, σχολιάζουν ότι ουσιαστικά και μετά την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει τηλεφωνικώς με την Άνγκελα Μέρκελ και το Γέρουν Ντάισελμπλουν, η ελληνικά πλευρά στοχεύει να εισέλθειστην ουσία της διαπραγμάτευσης, με τον κ. Τσίπρα σε ενεργό παρεμβατικό πλέον ρόλο.

Πλέον η ελληνική πλευρά επιθυμεί πολιτική διαπραγμάτευση, την ευθύνη της οποία θα έχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, ο γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς, ενώ οι πληροφορίες θέλουν στο σχήμα να συμμετέχει και ο επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Μόνο από την ονοματολογία, εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι αποδυναμώνεται ο ρόλος του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς πρόσωπα δική του επιλογής, όπως Νίκος Θεοχωράκης και η Έλενα Παναρίτη, που στην ουσία ''έτρεχαν'' τη διαπραγμάτευση στο Brussels Group, περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Ενδεικτικά, στο Γενικό Γραμματέα δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκη, ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, ενώ για το ρόλο της κ. Παναρίτη, δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Στη νέα πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης τα νέα πρόσωπα είναι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως οι κ.κ Σαγιάς και Κουτεντάκης, ενώ ο κ. Χουλιαράκης συνδέεται στενά με τον κ. Δραγασάκη, ο οποίος τον έπεισε να επαναπατριστεί αφήνοντας το Μάνστεστερ και να έρθει στην Ελλάδα, για να στελεχώσει την ομάδα εμπειρογνωμόνων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Χουλιαράκης συνόδευσε τον πρωθυπουργό στην επίσκεψη στις Βρυξέλλες κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου είχε και την κατ΄ ιδίαν συνάντηση με την γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.