ΕΙΔΗΣΕΙΣ
28/04/2015 16:46 EEST

Τι θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση με το βλέμμα στις...Βρυξέλλες

eurokinissi

Με το βλέμμα...στις Βρυξέλλες, φέρνει η κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο οι διατάξεις του οποίου θα βρεθούν στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει την Πέμπτη ενώ αναμένεται να έχει ψηφιστεί πριν το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup της 11ης Μαΐου. Απώτερος στόχος πάντα, να πειστούν οι δανειστές και να υπάρξει έστω και μερική εκταμίευση της δόσης.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το νομοσχέδιο θα περιέχει μέτρα από τη «λίστα Βαρουφάκη» ενώ πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει μια έκτακτη εισφορά υπό την έννοια της διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένης για τα εισοδήματα από ένα επίπεδο και πάνω (π.χ. 30.000 ευρώ) ή την επιβολή έκτακτου φόρου από ένα ύψος κινητής και ακίνητης περιουσίας και άνω. Επίσης αναμένεται να υπάρξει και αύξηση του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη.

Φυσικά το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διατάξεις για τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών που αναμένεται να αποφέρει έσοδα ύψους 350εκατ. ευρώ αλλά και φορολόγηση των τηλεοπτικών διαφημίσεων με αναμενόμενο έσοδο 50εκατ. Ευρώ.

Θα υπάρχει ακόμη πρόβλεψη για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού που εκτιμάται πως μπορεί να αποφέρει έσοδα ακόμη και 250εκατ. ευρώ ενώ θα υπάρχει και πρόβλεψη την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης με περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Αναμένονται όμως και αλλαγές με στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ με συνολικό στόχο αύξηση εσόδων αλλά και διατάξεις για το καθεστώς πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Σημειώνεται πως όπως προανήγγειλε ουσιαστικά ο κ.Βαρουφάκης θα υπάρξει και ειδική διάταξη που θα προβλέπει τη νομιμοποίηση των καταθέσεων στην Ελβετία και με ευνοϊκή φορολόγηση.