Νεπάλ: Ξεπέρασε τις 5.000 ο αριθμός των νεκρών

Νεπάλ: Ξεπέρασε τις 5.000 ο αριθμός των νεκρών
Images from Nepal following the earthquake of April 25, 2015.
Images from Nepal following the earthquake of April 25, 2015.
simcsea/Flickr

Στις 5.000 ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε το Σάββατο το Νεπάλ, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει τις 10.000 δήλωσε στο Reuters ο πρωθυπουργός της χώρας Σουσίλ Κοϊράλα.

Ο ίδιος δήλωσε πως έδωσε εντολή για την ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης και απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια σε σκηνές και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για τη διάσωση και ανακούφιση (του πληθυσμού) και βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση. Αντιμετωπίζουμε μία πρόκληση και μία πολύ δύσκολη στιγμή για το Νεπάλ» , είπε.

Επίσης οι τραυματίες που έχουν καταμετρηθεί μετά την καταστροφή ξεπερνούν τους 10.000.

Στις χώρες οι οποίες γειτονεύουν με το Νεπάλ, όπου η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση επίσης προκάλεσε καταστροφές, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα, ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για συνολικά περίπου 100 νεκρούς.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ από τον σεισμό έχουν επηρεαστεί οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι και περίπου 1,4 εκατομμύρια χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια και πρόσβαση σε τροφή.

Μεγάλος υπάρχει, σε διάφορες περιοχές, έλλειψη πόσιμου νερού, διακοπές παροχής ηλεκτροδότησης, ενώ εκφράζονται φόβοι για ξέσπασμα επιδημιών.

Εν τω μεταξύ η διεθνής βοήθεια αρχίζει να φθάνει στο Νεπάλ. Φορτία τροφίμων, ιατροφαρμακευτικού υλικού, σκηνές, κουβέρτες συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο του Κατμαντού, όμως η μεταφορά και η διανομή τους καθυστερεί εξαιτίας της χαώδους κατάστασης, της έλλειψης προσωπικού για τη μεταφορά των προμηθειών, της καταστροφής του οδικού δικτύου, της διακοπής των τηλεπικοινωνιών που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής.

Οι κάτοικοι που πέρασαν την τρίτη τους νύκτα στο ύπαιθρο, στα πεζοδρόμια, σε πάρκα και ανοικτούς χώρους κάτω από αυτοσχέδια καταφύγια, σκάβουν με τα χέρια τους στα ερείπια των γκρεμισμένων σπιτιών τους για να ανασύρουν τους νεκρούς συγγενείς τους και η οργή κατά της κυβέρνησης αρχίζει να κυριαρχεί για την καθυστέρηση της βοήθειας.

Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα τραυματίες, ενώ οι γιατροί χειρουργούν σε αυτοσχέδια χειρουργεία.

Στην ύπαιθρο, στις απομακρυσμένες περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, η καταστροφή είναι ολική, οι ανάγκες τεράστιες και η βοήθεια δεν μπορεί να φτάσει εξαιτίας του κατεστραμένου οδικού δικτύου. Ελικόπτερα που άρχισαν να πραγματοποιούν πτήσεις προς τις πιο απομακρυσμένες σεισμόπληκτες περιοχές μεταφέρουν προμήθειες και απομακρύνουν με αργούς ρυθμούς τραυματίες και ασθενείς.

Δημοφιλή