Εθνοφρουρά στους δρόμους της Βαλτιμόρη ενώ ο Ομπάμα παραδέχεται το πρόβλημα αλλά καταδικάζει τη βία

Εθνοφρουρά στους δρόμους της Βαλτιμόρη ενώ ο Ομπάμα καταδικάζει τη βία αλλά παραδέχεται το πρόβλημα

Στη δίνη των επεισοδίων βρίσκεται παγιδευμένη η Βαλτιμόρη με την Εθνοφρουρά να έχει κληθεί- ως έσχατο μέτρο- να επαναφέρει την τάξη και τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να καταδικάζει τα επεισόδια που ξέσπασαν τη Δευτέρα, μετά την κηδεία του 25χρονου Αφροαμερικανού, Φρέντι Γκρέ.

Ο νεαρός άνδρας, υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματα που έφερε στη σπονδυλική του στήλη και τα οποία προκλήθηκαν κατά τη σύλληψή του την περασμένη εβδομάδα. Αν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα έξι αστυνομική, η οργή δεν άργησε να ξεσπάσει για μια ακόμη φορά, αποδεικνύοντας πως τα γεγονότα που προηγήθηκαν με αφετηρία το Φέργκιουσον και οι επαναλαμβανόμενες υποθέσεις υπέρμετρης αστυνομικής βίας σε βάρος Αφροαμερικανών, δεν έχουν ξεχαστεί.

Ομπάμα: Καμία δικαιολογία για τόση βία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δηλώσεις του ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη βία που είδαμε στη Βαλτιμόρη και τόνισε: «Αυτοί που λεηλατούν δεν διαμαρτύρονται, απλά κλέβουν, καίνε και υπονομεύουν τις δουλειές των πολιτών» αν και αναγνώρισε ότι ήδη από τα όσα έγιναν στο Φέργκιουσον, «οι ΗΠΑ έχουν δει πολλά περιστατικά όπου αστυνομικοί εμπλέκονται σε περιστατικά κυρίως με αφροαμερικανούς με τρόπους που δημιουργούν ερωτήματα». Όπως σημείωσε όμως, αυτό που συμβαίνει δεν είναι κάτι καινούριο, απλά απλά υπάρχει μεγαλύτερη δημοσιότητα, εξαιτίας των διαστάσεων που λαμβάνουν μέσω της Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Τόνισε δε πως απαιτείται «βαθιά περισυλλογή» από όλους σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ πολιτών-αστυνομίας.

Η πόλη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Πρόκειται για τα πιο σοβαρά έπειτα από εκείνα στο Φέργκιουσον του Μιζούρι το περασμένο καλοκαίρι.

Ομάδες ατόμων με ρόπαλα του μπέιζμπολ έσπασαν αυτοκίνητα και προθήκες καταστημάτων σε διάφορα τμήματα της πόλης.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδιδε πως οχήματα και άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Βαλτιμόρης προσπαθούσαν για ώρες κατασβέσουν την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε ένα νεόδμητο γηροκομείο στο ανατολικό τμήμα της πόλης, ενώ έχουν αναφερθεί πυρκαγιές και σε άλλα κτήρια.

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν δήλωσε ότι 500 αστυνομικοί έλαβαν τη διαταγή να αναπτυχθούν στη Βαλτιμόρη.

Εκατοντάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στους δρόμους και έκαναν χρήση ροπάλων και σπρέι πιπεριού εναντίον ομάδων ή μεμονωμένων προσώπων που λεηλάτησαν κάβες, πολυκαταστήματα και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβληθεί στη Βαλτιμόρη από σήμερα Τρίτη στις 22:00 (τοπική ώρα· 05:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) ως τις 05:00.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τουλάχιστον 5.000 άνδρες της εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν στην πόλη.

Ωστόσο υπάρχουν καταγγελίες και βίντεο που τις επικυρώνουν ότι αστυνομικοί πετούσαν πέτρες κατά των διαδηλωτών.

Η Ρόλινγκς-Μπλέικ πρόσθεσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ σε όλη την πόλη, για τους ενήλικους και τους ανήλικους συλλήβδην, εξαιρουμένων μόνο επειγόντων περιστατικών ιατρικής φύσης και μετακινήσεων ανθρώπων που πρέπει οπωσδήποτε να μεταβαίνουν στις εργασίες τους.

Η ίδια έκανε λόγο για κακοποιά στοιχεία και πλιατσικολόγους.

Η νέα υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς σε ανακοίνωσή της καταδίκασε τις «παράλογες πράξεις βίας» και τόνισε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να προσφέρει όποια βοήθεια του ζητηθεί.

«Καταδικάζω τις παράλογες πράξεις βίας από ορισμένα πρόσωπα στη Βαλτιμόρη οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν άνδρες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, να καταστραφούν περιουσίες και να διαταραχθεί η κοινωνική ειρήνη στην πόλη», τόνισε στην ανακοίνωσή της η Λιντς, η οποία ορκίστηκε νωρίτερα χθες.

Η ίδια πρόσθεσε: «θα διαθέσω όλους τους πόρους του υπουργείου Δικαιοσύνης για την προστασία των ανθρώπων που απειλούνται, την έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν και την εξασφάλιση του τέλους της βίας».

Εν τω μεταξύ η οικογένεια του Γκρέι με ανακοίνωσή της καταδίκασε τις πράξεις βίας τονίζοντας πως όσοι προβαίνουν σε αυτές δεν τιμούν τη μνήμη του 25χρονου παιδιού τους.

Δημοφιλή