ΔΝΤ και CNN υποστηρίζουν πως το Νεπάλ θα σωθεί από το... νερό

ΔΝΤ και CNN υποστηρίζουν πως το Νεπάλ θα σωθεί από το... νερό
fvfavo/Flickr

Τη στιγμή που το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη εστιάζεται στο Νεπάλ και την τραγωδία μετά τον φονικό σεισμό των 7,9 Ρίχτερ, πολλοί προσπαθούν να βρουν με ποιον τρόπο θα μπορούσε η χώρα να ανακάμψει και να βγει από αυτή την δύσκολη κατάσταση. Σύμφωνα με το CNN, το νερό θα μπορούσε να σώσει το Νεπάλ.

Όπως έγραψε το πρωί της Τετάρτης το ειδησεογραφικό δίκτυο, η χώρα διαθέτει 6.000 ποτάμια, παγετώνες και μερικές από τις ψηλότερες χιονισμένες κορφές του κόσμου. Γι' αυτό το λόγο θα μπορούσε να παράγει υδραυλική ενέργεια εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους. Αυτή την δύναμη που διαθέτει το Νεπάλ, την είχε επισημάνει πέρυσι και το Διεθνές Οικονομικό Ταμείο.

Δυστυχώς, η χώρα αφήνει ανεκμετάλλευτο ένα μεγάλο μέρος της υδραυλικής ενέργειας που θα μπορούσε να παράξει. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί μόνο το 2% και η οικονομία παράγει μόνο 20 εκατομμύρια δολάρια, ποσό μικρό σε σχέση με εκείνα άλλων χωρών, τη στιγμή που η ανεργία αγγίζει το 50% και πολλές οικογένειες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν φόβοι πως πολλές μονάδες υδραυλικής ενέργειας έχουν καταστραφεί, ενώ 200 Κινέζοι που εργάζονταν για την πραγματοποίηση ενός σχεδίου που αφορά την παραγωγή τέτοιου είδους ενέργειας βρίσκονται παγιδευμένοι σε συντρίμμια.

Το CNN αναφέρει πως ο σεισμός χτύπησε σε μια πολύ καλή εποχή για το Νεπάλ. Το προηγούμενο χρόνο είχε υπογραφεί συμφωνία με Ινδούς επενδυτές για την ανάπτυξη 900 μεγαβάτ στον Ποταμό Karnali και το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2021. Όταν τεθεί σε λειτουργία, περίπου το 12% της παραγόμενης ενέργειας θα παρέχεται δωρεάν στο Νεπάλ, το οποίο θα αποκτήσει σταδιακά τον πλήρη έλεγχο.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή