Ο τσελίστας της Βαγδάτης: Παίζει μουσική στο σημείο που έχασαν από βόμβα τη ζωή τους 10 άνθρωποι

Ο τσελίστας της Βαγδάτης: Παίζει μουσική στο σημείο που έχασαν από βόμβα τη ζωή τους 10 άνθρωποι
Youtube

«Προφανώς δεν μπορώ να αντιμετωπίσω τις βόμβες με το τσέλο μου. Τουλάχιστον, όμως, μπορώ να αποδείξω πως την ζωή αξίζει να την ζει κανείς».

Με αυτόν τον τρόπο αναφέρθηκε ο Karim Wasfi, μουσικός και διευθυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας του Ιράκ, στην κίνηση του να παίξει δημοσίως μουσική σε σημείο της Βαγδάτης που, νωρίτερα, τουλάχιστον 10 άνθρωποι είχαν χάσει την ζωή τους από βομβιστική επίθεση.

«Το μήνυμα μου ως καλλιτέχνης, ως διευθυντής και ως τσελίστας είναι πως όταν τα πράγματα δεν είναι φυσιολογικά, τα κάνουμε εμείς κανονικά. Κάνουμε τα πράγματα άξια για να τα ζήσει κανείς».

Ο Karim Wasfi έπαιξε μουσική στο σημείο, όπου φαίνονται ακόμη τα αποτυπώματα της βομβιστικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε με τρία αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά, φιλοδοξώντας να δώσει ένα μήνυμα σε εκείνους που «θεωρούν τις βόμβες ως τον μόνο τρόπο να λύσουν τη διαφωνία», όπως σημειώνει.

Σε κάθε περίπτωση, η συμβολική κίνηση του Ιρακινού μουσικού θυμίζει τον περίφημο «τσελίστα του Σαράγεβο», Vedran Smailovic, που επί 22 μέρες έπαιζε μουσική κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Βοσνία- μία μέρα, για κάθε θύμα μιας συγκεκριμένης βομβιστικής επίθεσης- και ενέπνευσε το δημοφιλές μυθιστόρημα του Steven Walloway, που κυκλοφόρησε σε περισσότερες από 30 χώρες.

Exclusive for Soutuna online TVWww.soutuna.comخاص بصوتناالمايسترو كريم وصفي يتحدى العنف ويفتتح صباح اليوم بالموسيقى في مكان الانفجار الإرهابي الجبان في حي ١٤رمضان الرحمة لشهداء العراق الف تحية لكل مبدع يحمل العراق ضميرا وقضية أينما يكون برافو كريم

Posted by Soutuna on Tuesday, 28 April 2015

Δημοφιλή