Συσκέψεις σε Ελλάδα και Βρυξέλλες για πρόοδο στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης

Συσκέψεις σε Ελλάδα και Βρυξέλλες για πρόοδο στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης
eurokinissi

Με κυβερνητικούς αξιωματούχους να δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις και μάλιστα άμεσα- αφού η χώρα απειλείται από οικονομική ασφυξία – σειρά συσκέψεων σε Ελλάδα και σε Βρυξέλλες προγραμματίστηκαν τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, πηγές της Ευρωζώνης δήλωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ικανοποιημένες από τη συζήτηση που διεξήχθη για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι το κλίμα ήταν «θετικό και ευχάριστο». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στη νέα διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πώς αυτή θα γίνει πιο αποτελεσματική και παραγωγική. Στη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες την Ελλάδα εκπροσώπησε ο επικεφαλής του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης.

Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Στελέχη της κυβέρνησης τόνιζαν ότι οι «κόκκινες» γραμμές παραμένουν σε ασφαλιστικό, εργασιακά και ΦΠΑ ωστόσο εμφανίζονται θετικοί στο να προχωρήσουν σε «ευέλικτες κινήσεις» σε άλλα ζητήματα, προκειμένου να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

Όπως αναφέρουν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, εάν οι διαπραγματεύσεις βρεθούν προ αδιεξόδου, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να περικοπούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για άτομα κάτω των 60 ετών (με εξαίρεση σε συγκεκριμένα επαγγέλματα) και να βρεθεί μια «μέση οδός» αναφορικά με τη χορήγηση της 13ης σύνταξης («δεν θα τινάξουμε στον αέρα τη συμφωνία για αυτό, αλλά δεν θα το βγάλουμε ποτέ από το τραπέζι. Μπορούμε να βρούμε κάτι ενδιάμεσο», δηλώνουν συγκεκριμένα). Παράλληλα, υπό διερεύνηση τίθεται και το ζήτημα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων (π.χ. άνω των 300 ευρώ).

Το πολυνομοσχέδιο το οποίο τελεί ακόμη υπό κατάρτιση θα συζητηθεί αναλυτικά στο υπουργικό συμβούλιο που έχει συγκαλέσει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη, την ίδια ημέρα δηλαδή που συνεδριάζει και το Brussels Group, με βασικό θέμα συζήτησης τις πολυσυζητημένες μεταρρυθμίσεις. Την Τετάρτη στο μεν υπουργείο Οικονομικών συνεδρίασαν τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, τόσο επί του πολυνομοσχεδίου που έχει βασικό κορμό τη «λίστα Βαρουφάκη» όσο και επί των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης.

Αν και ο χρόνος πάντως πιέζει, η κυβέρνηση συνεχίζει να αισιοδοξεί ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει στη Die Zeit πως «είναι προς το συμφέρον μας να επιτύχουμε έναν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατόν. Βρισκόμαστε πιο κοντά σε αυτό από ό,τι πιστεύουν πολλά μέσα ενημέρωσης».

Επιτάχυνση πάντως συζητήσεων με την Αθήνα, επιθυμεί και το Βερολίνο με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και εκτιμά μάλιστα πως προς αυτή την κατεύθυνση εξυπηρετεί και η αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας.

«Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί όταν θα είναι έτοιμο»

Την ίδια στιγμή ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες φέρονται να αναφέρουν πως αρκεί να υπάρξει υποχώρηση είτε στο ασφαλιστικό είτε στο εργασιακό είτε στο φορολογικό για να επέλθει συμφωνία ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος στην Ελλάδα απαντά «Δεν υποχωρούμε από τις "κόκκινες γραμμές" που έθεσε ο πρωθυπουργός. Η λαϊκή εντολή μάς δεσμεύει σε κάποια ζητήματα που θεωρούνται κομβικά... δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια» είπε και, σε ερώτηση ειδικά για το συνταξιοδοτικό, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, που μετείχε στη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν συζητάμε για μείωση των συντάξεων».

Επανέλαβε δε πως η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί μια «αμοιβαία επωφελή συμφωνία, το ταχύτερο δυνατόν- ενδεχομένως και με ένα έκτακτο Eurogroup πριν τις 11 Μαΐου- την οποία συνδέουμε με μια λύση στο ζήτημα της ρευστότητας» ενώ δήλωσε ότι θα αρκούσε μια σημαντική πρόοδος για τη λύση στη ρευστότητα και μια απόφαση της ΕΚΤ για τα έντοκα γραμμάτια θα είναι πολύ γρήγορη διαδικασία για τη ρευστότητα.

Αναφερόμενος δε στο πολυνομοσχέδιο που θα συζητηθεί στο υπουργικό και τις επικρίσεις για την μη παρουσίασή του στις Βρυξέλλες, σχολίασε πως δεν είναι «"μαρμάρινη πλάκα", ούτε υπόθεση 1- 2 ημερών, μπορεί να μην κλείσει σε ένα υπουργικό». Σημειώνεται πως μεταξύ των εκκρεμών θεμάτων είναι και αυτό των πλειστηριασμών.

Δυσοίωνες προβλέψεις εντός και εκτός

Την ίδια στιγμή πάντως ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters επαναφέρει το σενάριο της λήψης τρίτου πακέτου βοήθειας από την Ελλάδα αφού εκτιμά πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν έχει ελπίδες να τα καταφέρει. Ο αξιωματούχος τόνισε πως η Αθήνα έχει πλέον στη διάθεσή της μέρες, κι όχι εβδομάδες, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, γιατί χρειάζεται να ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για τρίτο πακέτο βοήθειας, που θα την γλιτώσει από τη χρεοκοπία, αφού το τρέχον πρόγραμμα λήγει τον Ιούνιο και σημείωσε πως «Η χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμη χωρίς ένα τρίτο πρόγραμμα, μιας πρόσθετης χρηματοδότησης».

Οι προβλέψεις όμως είναι δυσοίωνες και στο εσωτερικό με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή να τονίζει πως πρέπει να συναφθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό, αφού η οικονομία βρίσκεται ενώπιον του κινδύνου ενός νέου κύκλου ύφεσης. Επισημαίνει μάλιστα πως θα πρέπει να γίνουν γενναία βήματα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων παρά τις αντιδράσεις που υπάρχει από μερίδα κυβερνητικών στελεχών.

Δημοφιλή