Μητρόπουλος: Απόφαση – βόμβα του ΣτΕ- αντισυνταγματικές οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Μητρόπουλος: Απόφαση – βόμβα του ΣτΕ- αντισυνταγματικές οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Αντισυνταγματικές και παράνομες έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με μια δικαστική απόφαση- βόμβα, τις μειώσεις συντάξεων – κύριων και επικουρικών - από το καλοκαίρι του 2012, καθώς και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος - όπως και όλες τις ρήτρες- δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι η απόφαση είναι οριστική και επίκειται σύντομα η δημοσίευση της, καθώς είναι «ειλημμένη απόφαση». Η εφαρμογή της, ανέφερε, πρόκειται να εφαρμοστεί από τη στιγμή που θα κοινοποιηθεί στον υπουργό Οικονομικών. Όπως εκτίμησε, πρόκειται για ένα δυνατό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ολομέλειά του έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μητρόπουλος αποκάλυψε ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές όλες τις μειώσεις σε κύριες κι επικουρικές συντάξεις, την κατάργηση των δώρων, από το 2012 και μετά, καθώς και όλες τις ρήτρες, με πρώτη αυτή του μηδενικού ελλείμματος.

Η απόφαση, που αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα, έχει οριστικό χαρακτήρα, σύμφωνα με τον κύριο Μητρόπουλο και το θέμα εξετάστηκε, μετά από την προσφυγή περίπου 100 συνταξιούχων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η απόφαση αφορά περίπου 3 εκατομμύρια συνταξιούχους και το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, όπως είπε ο κ. Μητρόπουλος. Σημειώνεται ο βουλευτής προέβη σε αντίστοιχη δήλωση και στον ΣΚΑΙ, τονίζοντας πως οι δικαστές προσανατολίζονται να πουν ό,τι είπαν και επί των ειδικών μισθολογίων, με την πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της εν λόγω απόφασης.

Ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, μέσω της ίδιας εκπομπής, διευκρίνισε ότι η απόφαση, όπως έχει εκδοθεί, είναι εκτελεστέα για όσους έκαναν τις προσφυγές.

Δημοφιλή