ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/04/2015 07:39 EEST | Updated 30/04/2015 07:40 EEST

Βαρουφάκης: Δεν ισχύουν τα περί μείωσης συντάξεων και αύξησης ΦΠΑ. Μιντιακό «τσουνάμι» παραπληροφόρησης

Eurokinissi

Τα περί μείωσης των επικουρικών συντάξεων, αύξησης ΦΠΑ και ακύρωσης της δέσμευσης για καταβολή της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους διέψευσε σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι σύντομα θα επιτευχθεί ενδιάμεση συμφωνία που θα ανοίξει όπως είπε τη κάνουλα της ρευστότητας και θα δώσει τη δυνατότητα για τη σκληρή διαπραγμάτευση του Ιουνίου για μια συμφωνία – λύση που θα επιτρέψει την πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

«Μακάρι να είχαμε τελειώσει εδώ και δύο μήνες όλες τις διαπραγματεύσεις, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι οι περιστάσεις και οι ανάγκες που πρέπει να λύσουμε με τους εταίρους είναι κάτι που προέχει, κάτι που δεν το επιλέξαμε αλλά το παραλάβαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», τόνισε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα βασισμένα σε «διαρροές» ως διεθνές μιντιακό «τσουνάμι παραπληροφόρησης», που προσπαθεί να υπονομεύσει την κυβέρνηση και τη διαπραγματευτική της ισχύ.

«Όταν έχεις να τα βάλεις με μια αδίστακτη προσπάθεια υπονόμευσης της κυβέρνησης τότε πρέπει να περιμένεις τα πάντα» [...] «Πριν την Ρίγα είχαν ξεκινήσει προσπάθειες δολιοφθοράς εις βάρος μου, οι οποίες βέβαια έχουν ως στόχο την κυβέρνηση της Ελλάδας, και που ουσιαστικά προσπαθούν να πλήξουν την απόφαση του ελληνικού λαού να εναντιωθεί στις πολιτικές λιτότητας», σημείωσε.

Όσον αφορά στην ομάδα διαπραγμάτευσης, είπε ότι η αλλαγή έγινε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, των συνεργατών του και με την υπόλοιπη κυβέρνηση. «Σε κοινό στρατηγικό πλαίσιο συνεδριάζει η ομάδα από την αρχή της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, απλώς τώρα απέκτησε και τίτλο» πρόσθεσε.

Σχετικά με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, ανέφερε ότι «είχαμε συμφωνήσει σε μια πρώτη λίστα και στην εκπόνηση των μεταρρυθμίσεων που θα πατούσε πάνω στον κοινό τόπο της συμφωνίας, όμως από την 24η Φεβρουαρίου η άλλη πλευρά προσπαθεί να ωθήσει τις διαπραγματεύσεις πριν την 25η Ιανουαρίου και να αναιρέσει ουσιαστικά την εντολή του Ελληνικού λαού» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «ενώ μας λένε ότι το Eurogroup ακολουθεί τους κανόνες, οι ίδιοι δεν τους ακολουθούν στην περίπτωση της Ελλάδας».