Οι 5 υπερήρωες του Μεσαίωνα, οι απίστευτες υπερδυνάμεις τους και τα κατορθώματά τους

Οι 5 υπερήρωες του Μεσαίωνα, οι απίστευτες υπερδυνάμεις τους και τα κατορθώματά τους
wikimedia commons

Υπερήρωες δεν υπάρχουν μόνο στον κόσμο της Marvel και σίγουρα κάποια από τα χαρακτηριστικά τους δεν είναι καθόλου πρωτότυπα εάν σκεφτεί κανείς πως τόσο στην αρχαιότητα όσο και στον Μεσαίωνα υπήρχαν θρυλικοί χαρακτήρες και ιστορίες για τα κατορθώματά τους, που σίγουρα θα ζήλευαν αρκετοί από τους σημερινούς...superheroes.

Το Γκόλεμ της Πράγας

Υπερδυνάμεις: φτιαγμένο από πέτρα, δυνατότητα να είναι αόρατο και με εξαιρετική ακοή.

Στην εβραϊκή φολκλόρ παράδοση μπορούσε να ζωντανέψει με μάγια και προσευχές. Η πιο γνωστή ιστορία, είναι αυτή με πρωταγωνιστή το Γκόλεμ της Πράγας που ζωντάνεψε από έναν ραβίνο τον 16ο αιώνα. Το όνομά του ήταν Ιωσήφ και αν και δεν μπορούσε να μιλήσει, μπορούσε να ακούσει τα πάντα ακόμη και από πάρα πολύ μεγάλη απόσταση και φυσικά να γίνει αόρατο κατ' επιλογή. Προστάτευε την εβραϊκή κοινότητα από αντισημιτικές επιθέσεις με εξαίρεση τα εβραϊκό Σάββατο. Ο θρύλος θέλει τον Ιωσήφ να «απενεργοποιήθηκε» και να τοποθετήθηκε στη σοφίτα συναγωγής της Πράγας όπου...παραμένει ακόμη και μπορεί να ζωντανέψει ανά πάσα στιγμή εάν χρειαστεί.

Ο «πράσινος» ιππότης

Υπερδυνάμεις: άλλαζε μορφές, επιβίωσε αποκεφαλισμού.

Θεωρείται ένας από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες της θρυλικής περιόδου του βασιλιά Αρθούρου και αναφέρεται σε ποιήματα της εποχής. Το όνομά του ήταν Bercilak de Hautdesert, και η μάγισσα Morgan le Fay τον μεταμόρφωσε με σκοπό να δοκιμάσει τους ιππότες στην αυλή του βασιλιά. Κατά την πρώτη του εμφάνιση φοράει πράσινα, έχει πράσινο δέρμα και προκαλεί τους πάντες να τον χτυπήσουν- εάν μπορούν- με ένα τσεκούρι. Ο ιππότης Gawain τελικά κόβει το κεφάλι του Bercilak de Hautdesert, ο οποίος όμως απλά σηκώνει το κεφάλι του από το έδαφος και λέει στον ιππότη πως θα τον συναντήσει ξανά σε έναν χρόνο. Πριν συναντηθούν ξανά, ο ιππότης περνά μια σειρά από δοκιμασίες προκειμένου να αποδείξει την αφοσίωση αλλά και την αγνότητά του και τελικά ο πράσινος ιππότης αποφασίζει να του χαρίσει τη ζωή.

Ο Ρόσταμ της Περσίας

Υπερδυνάμεις: δυνατότητα να ζήσει πάρα πολλά χρόνια, υπερφυσική δύναμη και εξολοθρευτής δαιμόνων.

Ήταν ο απόλυτος υπερήρωας του 10ου αιώνα στην Περσία. Λέγεται πως ήταν γεννήθηκε ήταν ένα μωρό τόσο μεγάλο που χρειάζονταν δέκα γυναίκες γυναίκες τροφοί για να τον ταΐσουν. Αφού κατάφερε, ως παιδί ακόμη, να σκοτώσει έναν επικίνδυνο ελέφαντα ο Ρόσταμ άρχισε να εξολοθρεύει δράκους και δαίμονες. Προστάτευσε την Περσία επί πέντε περίπου αιώνες αλλά ο αδελφός του Shaghad τον πέταξε μέσα σε ένα πηγάδι που ήταν γεμάτο με δηλητηριώδη δόρατα. Πριν πεθάνει όμως, παίρνει την εκδίκησή του πετώντας ένα δόρυ το οποίο τελικά πέτυχε τον σατανικό αδερφό του.

Ο Ρόλαντ της εποχής του Καρλομάγνου

Υπερδυνάμεις: αήττητος πολεμιστής που είχε στη διάθεσή του μαγεμένο σπαθί.

Τον 11ο αιώνα γράφονταν τραγούδια για να υμνήσουν το θάρρος και τη δύναμή του. Ήταν ο κορυφαίος ιππότης του αυτοκράτορα Καρλομάγνου και οι μεσαιωνικές αφηγήσεις τον θέλουν να βρέθηκε περικυκλωμένος από 100.000 Σαρακηνούς αλλά παρά ταύτα με τη βοήθεια του μαγεμένου σπαθιού του που δεν λυγίζει και δεν σπάει ποτέ και φέρει το όνομα Ντούρενταλ, να καταφέρνει να σκοτώσει αρκετούς και να στρέψει σε φυγή τους υπόλοιπους. Οι στρατιώτες του Καρλομάγνου καταφέρνουν να σωθούν. Το σπαθί, σύμφωνα με τοπικούς θρύλους, έχει διατηρηθεί και βρίσκεται στη Γαλλία.

Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης

Υπερδυνάμεις: αιώρηση, δυνατότητα να μιλάει με τα ζώα.

Φυσικά είναι Άγιος της Καθολικής Εκκλησίας αλλά τον 13ο αιώνα μπορούσε να θεωρηθεί και ένας σύγχρονος υπερήρωας εξαιτίας των χαρακτηριστικών που του είχαν αποδοθεί. Μετά τον Ιησού Χριστό αναφέρεται πως ήταν ο πρώτος χριστιανός που εμφάνισε στίγματα- τις πέντε πληγές που έφερε και Μεσσίας της χριστιανοσύνης εξαιτίας της σταύρωσης. Παράλληλα όμως αναφέρεται πως είχε τη δυνατότητα να αιωρείται αρκετά μέτρα πάνω από τη γη ενώ λέγεται πως είχε τη δυνατότητα όχι απλά να επικοινωνεί αλλά να μιλάει με τα ζώα και μάλιστα μια φορά λέγεται πως έπεισε έναν λύκο να σταματήσει να τρομοκρατεί μια πόλη.

Δημοφιλή