ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
02/05/2015 05:25 EEST | Updated 02/05/2015 05:25 EEST

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας – Πρόοδος αλλά έχουμε δρόμο ακόμη, δηλώνει ο Ντάισελμπλουμ

ASSOCIATED PRESS
Dutch Finance Minister and the head of the eurogroup Jeroen Dijsselbloem attens a meeting of the Committee on Economic and Monetary Affairs at the European Parliament in Brussels on Tuesday, Feb. 24, 2015. An official at the European Union's executive branch said Tuesday that the list of Greek reform measures for final approval of the extended rescue loans

Πρόοδο στις διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στο Brussels Group, βλέπει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του περί ύπαρξης «σχεδίου Β» για την Ελλάδα.

«Εργάζονται σκληρά αυτή τη στιγμή και αυτό ακριβώς είναι που έχουμε κερδίσει» δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη, όπου περιέγραψε την πορεία των διαβουλεύσεων.

«Στο τέλος ωστόσο θα δούμε μονάχα τα αποτελέσματα και δεν έχουμε φθάσει ακόμα τόσο μακριά» πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Επιπλέον ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς προκειμένου να πει εάν οι συνομιλίες με την Ελλάδα έχουν φθάσει σε ένα σημείο καμπής.

Σύμφωνα με τον ίδιο στο Brussels Group γίνονται «σοβαρές συζητήσεις» με στόχο την επίτευξη «ισχυρής συμφωνίας» με την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ, την Πέμπτη, κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει plan B για την Ελλάδα, σχολίασε πως «το ερώτημα είναι εάν η Ολλανδία ετοιμάζεται ή αν η Ευρωζώνη ετοιμάζεται για διάφορα ενδεχόμενα; Η απάντηση είναι ναι».

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις συνεχίστηκαν την Παρασκευή για δεύτερη ημέρα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ -ΜΠΕ, οι συνεδριάσεις της Παρασκευής εστιάστηκαν σε θέματα ενέργειας, φορολογίας και πολιτικές για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Οι συνεδριάσεις είναι προγραμματισμένες ως το απόγευμα του Σαββάτου (19:30 ώρα Ελλάδος), αλλά δεν αποκλείεται να παραταθούν και την Κυριακή.

Κύκλοι του Μαξίμου εκφράζουν αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας ακόμη και έως την Κυριακή, ή πριν από το Eurogroup της 11ης Μαΐου, κάτι που δεν φαίνεται να συμμερίζονται άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Εν τω μεταξύ οι πληροφορίες για έκτακτη σύγκληση του Eurogroup τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται και εκτιμάται πως τα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη θα συζητηθούν στις 11 Μαΐου.