ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
02/05/2015 05:43 EEST | Updated 02/05/2015 05:43 EEST

Ρωμανιάς: Δεν θα τηρηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές – Θα σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ για τις συντάξεις

Eurokinissi

Στη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει, με τροπολογία, στην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις προέβη το πρωί του Σαββάτου με παρεμβάσεις του σε τηλεοπτικές εκπομπές ο Γενικός Γραμματέας κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς.

Μιλώντας στο Σκάι, ο κ.Ρωμανιάς επιβεβαίωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι εκπρόσωποι των θεσμών θέτουν ζήτημα ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, και στις κύριες συντάξεις, από τον επόμενο χρόνο.

Ο ίδιος, μιλώντας στο Mega, επανέλαβε την πάγια κυβερνητική θέση πως δεν θα τηρηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μειώσεων στις λεγόμενες υψηλές επικουρικές είπε: «Από μια διερεύνηση που έκανα είδα ότι οι επικουρικές συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 50% με 60% επομένως όταν μιλάμε για μεγάλες επικουρικές είμαστε εκτός θέματος γιατί πάνω από 400 ευρώ μόνο 9.000 επικουρικές συντάξεις υπάρχουν. Επομένως δεν μας δίνει τίποτα η εφαρμογή μιας τέτοιας λύσης».

Ο κ. Ρωμανιάς εξήγησε πως η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τον νόμο για τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων μιας και το κόστος τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια δεν είναι μεγάλο, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των πρόωρων συντάξεων δήλωσε: «Το βασικό στοιχείο για τις πρόωρες συντάξεις είναι σε καμία περίπτωση να μην ανατραπούν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Εμείς είμαστε σαφείς δεν θα ανατραπούν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Για όσους θα έχουν θεμελιώσει δικαιώματα δεν θα υπάρξει ανατροπή».

Ακόμη εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η απόφαση του ΣτΕ θα επεκταθεί σε όλους τους συνταξιούχους.

Ο κ. Ρωμανιάς εκτίμησε πως το δημοσιονομικό κόστος κατ' έτος θα φτάνει με μια πρόχειρη εκτίμηση το 1,5 δισ. ευρώ ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με τους συνταξιούχους για σταδιακή επιστροφή στα επίπεδα του 2012.

«Οι αποφάσεις του ΣτΕ δεσμεύουν μόνο τους διαδίκους δηλαδή το δικαίωμα τις αυξήσεις του 2012 υποχρέωση είναι για εκείνους που έκαναν τις προσφυγές αλλά ένα κράτους δικαίου να την επεκτείνει. Εμείς έχουμε την ευχέρεια να καλέσουμε τους εκπροσώπους των συνταξιούχων και να διαπραγματευτούμε μαζί τους το βάθος χρόνου της σταδιακής εφαρμογής της απόφαση του ΣτΕ. Εγώ νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να γίνει. Να επεκταθεί η εφαρμογή της σε όλους που είναι σε όμοια κατάσταση με εκείνους που είχαν κάνει την προσφυγή».