Ο σαρκασμός είναι δείγμα εξυπνάδας, γοητείας και επιτυχίας

Ο σαρκασμός είναι δείγμα εξυπνάδας, γοητείας και επιτυχίας
Cara Delevigne poses for photographers with her Model of the year award at The British Fashion Awards 2014, in London, Monday, Dec. 1, 2014. (Photo by Jonathan Short/Invision/AP)
Jonathan Short/Invision/AP
Cara Delevigne poses for photographers with her Model of the year award at The British Fashion Awards 2014, in London, Monday, Dec. 1, 2014. (Photo by Jonathan Short/Invision/AP)

Σας αρέσει να χρησιμοποιείτε τον σαρκασμό, ακόμα και στις καθημερινές σας συνομιλίες; Κανείς δεν μπορεί να σας κατηγορήσει, αφού αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι που έχουν την τάση να σαρκάζουν τους πάντες και τα πάντα είναι πιο ελκυστικοί και πιο επιτυχημένοι στη δουλειά τους. Δεν το λέμε εμείς, αλλά η επιστήμη!

Οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν τον σαρκασμό για να διαχωρίσουν τους φίλους από τους εχθρούς

Η νευροφυσιολόγος Katherine Rankin, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια θεωρεί ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τον σαρκασμό ως ένα εργαλείο επιβίωσης, ειδικά ότα δημιουργούσαν σχέσεις και ήθελαν να δυναμώσουν τους ανθρώπινους δεσμούς. Η ίδια, μαζί με άλλους εξελικτικούς βιολόγους, αναφέρουν ότι ο σαρκασμός είναι δείγμα κοινωνικής νοημοσύνης και πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που έδινε σημαντικό προβάδισμα στους προγόνους μας, αφού βοήθησε στην εδραίωση του πολιτισμού, όταν οι άνθρωποι έπρεπε να κατηγοριοποιήσουν τους ανθρώπους και τις σχέσεις που έχουν μεταξύ τους, μέσα από την προσωπικότητα και την αίσθηση του χιούμορ.

Εκείνοι που μπορούν να αυτοσαρκάζονται είναι πιο γοητευτικοί

Πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα πιο ελκυστικό από κάποιον που έχει αίσθηση του χιούμορ και ο σαρκασμός (και ο αυτοσαρκασμός) αποτελούν σημάδι χιούμορ. Ο Γάλλος ερευνητής Nicolas Guéguen, θέλοντας να εξετάσει την επίδραση ενός πιο εκκεντρικού χιούμορ στο φλερτ, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες έλκονταν περισσότερο από τους άντρες που έκαναν αστεία . Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα και συνομίλησαν με άντρες που έλεγαν αστεία, τους περιέγραψαν ως πιο ελκυστικούς, έξυπνους, αστείους και κοινωνικούς. Πέρα από τη γοητεία, το γέλιο αποτελεί και έναν τρόπο για να αποβάλλει κανείς το άγχος και το στρες της καθημερινότητας.

Εάν μπορείς να αντέξεις τα σαρκαστικά σχόλια και να γελάσεις με αυτά, είναι πιο πιθανό να πετύχεις στη ζωή

Πέρα από την εξυπνάδα, εκείνοι που χρησιμοποιούν το σαρκασμό στη ζωή τους, είναι πιο συγκεντρωμένοι στους στόχους τους και είναι περισσότερο πιθανό να πετύχουν. Η Washington Post αναφέρει χαρακτηριστικά ότι έρευνα που έγινε ανάμεσα σε 375 φοιτητές μηχανικούς, διαπίστωσε ότι όσοι από τους φοιτητές άκουσαν μηνύματα με σαρκαστικό περιεχόμενο ήταν πιο πιθανό να έχουν καλύτερες ιδέες και να συγκεντρωθούν στη δουλειά τους. Άλλη έρευνα έχει δείξει ότι στις εταιρείες που δεν ενθαρρύνουν την ελευθερία της έκφρασης, είναι λιγότερο πιθανό να επιτύχουν.

Πηγή: Elite Daily