Αιματηρή συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού με δύο νεκρούς και 21 τραυματίες

Αιματηρή συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού με δύο νεκρούς και 21 τραυματίες
eurokinissi

Αιματηρή συμπλοκή ανάμεσα σε πολυάριθμες ομάδες κρατουμένων της Γ' πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής με πληροφορίες να κάνουν λόγο για 21 τραυματίες και δύο νεκρούς, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες ήταν Πακιστανοί ηλικίας 30 και 35 ετών.

Η πρώτη ομάδα αποτελείτο από Αλβανούς και Άραβες κρατουμένους, ανάμεσα τους και βαρυποινίτες, η δεύτερη από άτομα πακιστανικής καταγωγής.

Πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιοι εκ τ ων κρατουμένων είχαν στα χέρια τους αυτοσχέδια μαχαίρια.

Αρχικά οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των φυλακών και τελικά τέσσερις εξ αυτών διακομίστηκαν στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας και 12 διακομίστηκαν στο Τζάνειο και πέντε στο Γ.Γεννηματά στην Αθήνα.

Στον Κορυδαλλό σήμανε γενικός συναγερμός και έξω από το κτίριο των φυλακών βρέθηκαν εκτός από ασθενοφόρα και δυνάμεις της αστυνομίας αν και δεν υπήρξε ενημέρωση πως κλήθηκαν να επέμβουν.

Τελικά η κατάσταση εξομαλύνθηκε και ακολούθησε καταμέτρηση των κρατουμένων και εξονυχιστικός έλεγχος στα κελιά.

«Η κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού έχει γίνει ανεξέλεγκτη. Η βία ανάμεσα στις ομάδες των αλλοδαπών κρατουμένων έχει ενταθεί σε πάρα πολύ επικίνδυνο βαθμό. Οι αιτίες των συγκρούσεων είναι αναρίθμητες: Διαφορές για διάφορα νταραβέρια, αντιμαχίες για την αρχηγία στο εσωτερικών των φυλακών, διαφορές για το ποιος θα κάνει κουμάντο που. Εννοείται δε ότι στις συγκρούσεις χρησιμοποιούνται αυτοσχέδια μαχαίρια. Με αυτά πολλές φορές έχουν τραυματίσει και σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Πρέπει να δοθεί κάποια στιγμή ένα τέλος σε όλα αυτά», δηλώνει στη Huff Post Greece o Σπύρος Καρακίτσος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων.

Παρασκευόπουλος: Αιτία ο υπερπληθυσμός κρατουμένων

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, κατά την επίσκεψή του το βράδυ στις φυλακές Κορυδαλλού, προέβη, στην ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο δύο κρατουμένων και τον τραυματισμό άλλων δεκαοκτώ σε βίαιο επεισόδιο που συνέβη σήμερα στη φυλακή Κορυδαλλού. Αυτή τη στιγμή οι τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και τουλάχιστον δύο από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της ζωής και της υγείας τους.

Η αφορμή της σύρραξης μεταξύ ομάδων κρατουμένων δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, όπως επίσης και τα πρόσωπα των ενόχων. Διεξάγεται εκτεταμένη έρευνα. Όπως είναι φανερό, σημασία δεν έχει μόνο η συγκεκριμένη αιτία αλλά και οι συνθήκες που οδήγησαν σ΄ ένα τέτοιο συμβάν: ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού στις φυλακές πολλαπλασιάζουν τις εντάσεις. Σχετικές επισημάνσεις έκανε πριν λίγες μόλις μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT), τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα.

Ο νόμος 4322/2015, που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή, ελπίζω να συμβάλει το ταχύτερο σε μια βελτίωση των συνθηκών εγκλεισμού, με την απόλυση των κρατουμένων που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του. Κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής και κάθε βίαιο συμβάν στις φυλακές μας επιβάλλει το μέγιστο της εγρήγορσης. Γι' αυτό με τον ίδιο νόμο ορίστηκε ότι οι ποινές για εγκλήματα βίας που τελούνται στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος θα εκτίονται ολόκληρες σωρευτικά. Η ταχεία προώθηση του συγκεκριμένου νόμου άλλωστε από την πολιτεία δείχνει ότι η χώρα έχει συνειδητοποιήσει την οξύτητα και τον επείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων και προχωρεί σθεναρά στην επίλυσή τους».

Δημοφιλή