O πληροφοριοδότης που εισέπραξε ένα εκατομμύριο ευρώ για τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού

O πληροφοριοδότης που εισέπραξε ένα εκατομμύριο ευρώ για τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού
ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Καθημερινής ένας πληροφοριοδοτης της ΕΛΑΣ εισέπραξε ένα εκατομμύριο ευρώ για τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού.

Λίγες μέρες μετά τη σύλληψη του Ξηρού στην Ανάβυσσο κυβερνητικά στελέχη συνυπέγραψαν κοινή υπουργική απόφαση που διέταζε τη μεταφορά των χρημάτων σε απόρρητο κωδικό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ώστε τα χρήματα να καταβληθούν δίχως να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του ατόμου που παρείχε πληροφορίες για τη σύλληψή του.

Tον Ιανουάριο του 2014, μετά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας επικήρυξε αντί 4 εκατ. ευρώ τον Χριστόδουλο Ξηρό, το Νίκου Μαζιώτη (που έχει πλέον συλληφθεί), την Πόλα Ρούπα αλλά και και τους αγνώστους δράστες της δολοφονίας των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο. Τη σχετική υπουργική απόφαση με τίτλο «Προκήρυξη χρηματικής αμοιβής τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ για τη σύλληψη δραστών αξιόποινων πράξεων» είχαν συνυπογράψει την 29η Ιανουαρίου ο κ. Δένδιας και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.«Η αμοιβή καθορίζεται στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για κάθε μία από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις», αναφερόταν χαρακτηριστικά, καταλήγοντας με την επισήμανση ότι «για τα πρόσωπα που θα παράσχουν τις κατά τα ανωτέρω πληροφορίες και στοιχεία θα εξασφαλιστεί ανωνυμία έναντι κάθε αρχής και οιουδήποτε τρίτου»

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα χρήματα της επικήρυξης είχαν αρχικά πιστωθεί σε κωδικό του προϋπολογισμού με τίτλο «Έκτακτα έξοδα δημόσιας ασφάλειας» και 13 ημέρες μετά τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού μεταφέρθηκαν σε κωδικό με τίτλο «Απόρρητες δαπάνες» του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, προκειμένου το ποσό της επικήρυξης να καταβληθεί με τρόπο που να διασφαλίζεται η ανωνυμία του πληροφοριοδότη. Σύμφωνα με πληροφοριές της Καθημερινής πάντως το ρεπορτάζ επιβεβαιώνεται και από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης αλλά και από στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.

Δημοφιλή