12 άγνωστα παρασκήνια από το Star Wars που κρατούν τη Δύναμη ισχυρή

12 άγνωστα παρασκήνια από το Star Wars που κρατούν τη Δύναμη ισχυρή
The Empire Strikes Back Poster Magazine #1, 1980
The Empire Strikes Back Poster Magazine #1, 1980
Dex1138/Flickr

May the fourth be with you!

Αν ακούτε από παντού αυτή την ατάκα σήμερα και δεν έχετε ιδέα τι σημαίνει, μάλλον το Star Wars δεν σας απασχόλησε και ιδιαίτερα στη ζωή σας. Αν, από την άλλη, έχετε δει την επική σειρά ταινιών του George Lucas και είστε δηλωμένοι φαν της, η σημερινή μέρα αποτελεί κανονική γιορτή για εσάς.

Και αυτό γιατί η 4η Μαΐου κάθε χρονιάς έχει καθιερωθεί από τους φανατικούς του Star Wars ως η παγκόσμια ημέρα εορτασμού του διάσημου franchise επιστημονικής φαντασίας. Παρότι αυτό το «έθιμο» ξεκίνησε αποκλειστικά από τους φαν των ταινιών, σύντομα πήρε μεγάλες διαστάσεις και έφτασε να έχει την υποστήριξη του Hollywood και του ίδιου του Lucas -και φυσικά πολλών διάσημων προσώπων, από το χώρο της showbiz μέχρι αυτόν της πολιτικής.

Με αφορμή λοιπόν την μεγάλη αυτή μέρα για το σύμπαν του Star Wars, συγκεντρώσαμε 10 ιστορίες από τα παρασκήνια των ταινιών που δε γνωρίζει πολύς κόσμος και σας τις παρουσιάζουμε. Είθε η Δύναμη να είναι πάντα ισχυρή μέσα σας.

  1. Ο George Lucas ήταν τόσο σίγουρος πως το Star Wars: Episode IV: A New Hope (η πρώτη ταινία της σειράς) θα πήγαινε άπατο, που αποφάσισε να μην παρευρεθεί καν στην πρεμιέρα της ταινίας και αντ' αυτού να πάει διακοπές στη Χαβάη με τον κολλητό του, Steven Spielberg. Σε αυτές τις διακοπές σκέφτηκαν και την ιδέα για το Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark.

  • Στο Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back, ο Mark Hamill (Luke Skywalker) αναγκάστηκε να κοπανήσει το κεφάλι του 16 φορές στο ταβάνι της καλύβας του Yoda, μέχρι ο σκηνοθέτης Irvin Kershner πετύχει την επιθυμητή λήψη.
  • Ο R2-D2 μιλούσε αρχικά κανονικά αγγλικά και μάλιστα ήταν ιδιαίτερα αθυρόστομος. Μπορεί αργότερα η ικανότητα της ομιλίας να του αφαιρέθηκε, οι αντιδράσεις όμως του C-3PO στις βωμολοχίες του διατηρήθηκαν.
  • Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Star Wars: Episode I: The Phantom Menace, ο Ewan McGregor έκανε αυθόρμητα τον ήχο του φωτόσπαθου με το στόμα του στις σκηνές μάχης, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να περάσουν όλες από επιπλέον επεξεργασία στο μοντάζ ώστε να αφαιρεθούν οι ήχοι του.
  • Ο David Prowse που ήταν το «σώμα» του Darth Vader, δεν γνώρισε ποτέ τον James Earl Jones που ήταν η «φωνή» του.
  • Ο Tupac Shakur είχε ζητήσει να κάνει casting για τον ρόλο του Mace Windu. Έβαλε μάλιστα μέχρι και τους κοινούς του φίλους με τον Lucas να του κανονίσουν μια συνάντηση μαζί του, όμως πέθανε πριν καταφέρει να το πετύχει.
  • Στο Star Wars: Episode VI: Return of the Jedi, στη σκηνή που ο Darth Vader πετά από το Death Star τον Emperor, είναι η μόνη φορά που παίζεται η μουσική των Jedi σε πλάνο του Vader. Συμβολίζεται, έτσι, η επιστροφή του στη φωτεινή πλευρά της Δύναμης.
  • Ο Darth Maul ανοιγοκλείνει τα μάτια του μόνο μία φορά σε ολόκληρο το Star Wars: Episode I: The Phantom Menace και αυτή είναι στη σκηνή που ο Obi-Wan τον σκοτώνει. Ο Ray Park -ο ηθοποιός που υποδυόταν τον Darth Maul- έβρισκε ωραία την ιδέα ενός κακού που δεν ανοιγοκλείνει ποτέ τα μάτια του. Επίσης, οι φακοί που φορούσε για τις ανάγκες του ρόλου τον δυσκόλευαν πολύ στο να κλείσει τα μάτια του.
  • Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Star Wars: Episode IV: A New Hope στην Τυνησία, η κυβέρνηση της Λιβύης θορυβήθηκε όταν εντοπίστηκε ένα τεράστιο στρατιωτικό όχημα σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα της χώρας. Το όχημα αυτό ήταν τελικά ένα Jawa sandcrawler -σαν αυτό από όπου ο θείος του Luke αγόρασε τον C-3PO και τον R2-D2.
  • Τα σκηνικά του Star Wars: Episode I: The Phantom Menace κατασκευάστηκαν μόνο ως προς το ύψος των ηθοποιών και έπειτα μεγάλωσαν με τη χρήση ειδικών εφέ. Ο Liam Neeson όμως είναι τόσο ψηλός που κόστισε150.000 επιπλέον στην παραγωγή ώστε να κατασκευάσει σκηνικά στο ύψος του.
  • Η Keira Knightley έπαιζε την υπηρέτρια και ενίοτε αντικαταστάτρια της βασίλισσας Amidala (Natalie Portman), Sabe, στο Star Wars: Episode I The Phantom Menace. Ο υπεύθυνος casting της ταινίας, Robin Gurland, είχε πει πως την επέλεξαν εξαιτίας της τρομερής της ομοιότητας με την Portman. Οι δύο ηθοποιοί έμοιαζαν τόσο που ακόμα και η μητέρα της Portman δεν μπορούσε να ξεχωρίσει ποια είναι η κόρη της, όταν την επισκεπτόταν στα γυρίσματα και Portman και Knightley φορούσαν στολή και μακιγιάζ. Η Keira Knightley ήταν τότε 12 χρονών.
  • Όταν ηθοποιοί και τεχνικοί αποφάσισαν να πετάξουν στο Λονδίνο με την οικονομική θέση ώστε να εξοικονομήσουν λεφτά για την προώθηση της ταινίας, η μητέρα της Carrie Fisher, Debbie Reynolds, έκανε ολόκληρη φασαρία μέσω τηλεφώνου στον George Lucas. Τότε η Fisher της άρπαξε το ακουστικό από τα χέρια και της είπε «Μητέρα, θέλω να πετάξω στην οικονομική θέση, μπορείς να πας να γ@μηθείς;» και το έκλεισε.
  • Δημοφιλή