Είναι αυτό το πιο τρομακτικό ντοκιμαντέρ που θα δούμε φέτος;

Είναι αυτό το πιο τρομακτικό ντοκιμαντέρ που θα δούμε φέτος;

Πώς θα νιώθατε αν χάνατε κάθε έλεγχο του σώματός σας και μένατε «καρφωμένοι» στο κρεβάτι σας, μέσα στη νύχτα, ενώ ταυτόχρονα σκοτεινές φιγούρες πλησίαζαν προς το μέρος σας και τρομακτικές, απόκοσμες φωνές ψιθύριζαν στο αυτί σας;

Δεν πρόκειται για σενάριο νέου θρίλερ αλλά για μια κλινική πάθηση που ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο παγκοσμίως και ονομάζεται «υπνική παράλυση» ή παράλυση ύπνου. Και τώρα, ο Rodney Ascher, ο σκηνοθέτης που το 2012 γύρισε το «Room 237», ένα ντοκιμαντέρ-αποδόμηση της «Λάμψης» του Κιούμπρικ, επιστρέφει για να ασχοληθεί με αυτή την εφιαλτική πάθηση στο νέο του ντοκιμαντέρ με τίτλο, τι άλλο, «The Nightmare» («Ο Εφιάλτης»).

Η ταινία ακολουθεί οκτώ διαφορετικά άτομα που πάσχουν από νυχτερινούς τρόμους και υπνική παράλυση, η οποία τους εγκλωβίζει σε χρονικά στάδια που ναι μεν είναι ξύπνιοι αλλά η συνείδησή τους βρίσκεται κάπου μεταξύ ύπνου και ξύπνιου και τους υποχρεώνει να γίνονται μάρτυρες εφιαλτικών οραμάτων, χωρίς όμως να μπορούν να κουνηθούν.

Τόσο οι αναπαραστάσεις που έγιναν για λόγους δραματοποίησης όσο και οι αληθινές καταγραφές των περιστατικών είναι κάτι παραπάνω από τρομακτικές, όχι όμως όσο τρομακτικό είναι το γεγονός πως όλα αυτά είναι αληθινά συμπτώματα μιας αληθινής πάθησης. Η Mayo Clinic περιγράφει την υπνική παράλυση κάπως έτσι:

«Οι νυχτερινοί τρόμοι είναι επεισόδια που προκαλούν ουρλιαχτά, έντονο αίσθημα φόβου και τρέμουλο, ενώ το άτομο είναι ακόμα σε στάδιο ύπνου. Οι νυχτερινοί τρόμοι διαφέρουν από τους εφιάλτες. Αυτός που βλέπει έναν εφιάλτη ξυπνά από το όνειρο και μπορεί συχνά να θυμηθεί τις λεπτομέρειες. Αυτός όμως που βιώνει ένα επεισόδιο νυχτερινού τρόμου παραμένει κοιμισμένος.»

Για τους θαρραλέους, το «The Nightmare» έχει ημερομηνία κυκλοφορίας στην Αμερική την 5η Ιουνίου. Και αν η περιγραφή που διαβάσατε σε συνδυασμό με το trailer δεν ήταν αρκετά εφιαλτική, πάρτε μια γεύση από το trailer για το «Room 237» του Ascher και νιώστε την τρίχα σας να σηκώνεται λίγο ακόμα.

Δημοφιλή