Μια Στέγη για τη Σχεδία: Αυτή ειναι η Αθήνα των αστέγων

Μια Στέγη για τη Σχεδία: Αυτή ειναι η Αθήνα των αστέγων
Σταύρος Πετρόπουλος

Φωτογραφίες σκοτεινές: μια άδεια υπόγεια διάβαση, ένας άστεγος που κοιμάται στο δρόμο μέσα σ' έναν υπνόσακο, ένα γκραφίτι με φόντο μια σχεδόν θλιβερή πολυκατοικία που μοιάζει να έχει φυτρώσει στη μέση του πουθενά, αλλά κι άλλες πιο αισιόδοξες - μια βόλτα στο πάρκο,μια σειρά από ροζ σύννεφα (Ηλιοβασίλεμα ή Ανατολή ποιος ξέρει;). Όλες μαζί συνθέτουν το πορτραίτο μιας Αθήνας ζωντανής και ωμής, όπως παρουσιάζεται μέσα από 80 εικόνες που τράβηξαν 8 πωλητές της Σχεδίας του μοναδικού περιοδικού για αστέγους στη χώρα μας.

Ο Νίκος Πηλός είναι γνωστός από τις φωτογραφίες του από εμπόλεμες ζώνες, αλλά και από την ελληνική κρίση-οι εικόνες του έχουν κάνει το γύρο του κόσμου σε κάποια από τα μεγαλύτερα μέσα του πλανήτη. Τη βραδιά των εγκαινίων οι 8 πωλητές της Σχεδίας (Λευτέρης Ελευθεράκης, Μπέσσυ Ζαχάρη, Γιάννης Κώτσος, Χρήστος Μπακογιάννης,Αλέξανδρος Νάνος,Ματίνα Πασχάλη,Ιουλία Συμεωνίδου,Γιάννης Φωκάς) πόζαραν περήφανοι μπροστά στα έργα τους ενώ ο ίδιος ο Πηλός χαμογελαστός μίλησε στη HuffPost Greece για την έκθεση.

«Σκοπός μου ήταν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν νιώσει την κρίση στο πετσί τους, να την αφηγηθούν οι ίδιοι»

«Βάλαμε μια ανακοίνωση πριν 18 μήνες μαζεύτηκαν κάποια άτομα, πήραμε μια χορηγία από τη Sony και ξεκινήσαμε» λέει ο Νίκος Πηλός. «Κάναμε διάφορες συζητήσεις, τι φωτογραφίζει ποιός, τι φωτογραφίζουμε γενικά, γιατί το φωτογραφίζουμε. Νομίζω στο τέλος κάναμε ψυχανάλυση», προσθέτει γελώντας, διευκρινίζοντας μου πως αυτή είναι μια δουλειά που έκανε αφιλοκερδώς. Εξάλλου η διαδικασία δεν είχε καμία σχέση με ένα τυπικό μάθημα φωτογραφίας: «Δεν ήταν το θέμα μας τι είναι το φως, και τι το διάφραγμα αλλά να προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε αυτό που ο καθένας αισθάνεται μέσα του. Σκοπός μου ήταν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν νιώσει την κρίση στο πετσί τους, να την αφηγηθούν οι ίδιοι. Ο στόχος δεν ήταν οι άνθρωποι αυτοί να μάθουν την τέχνη της φωτογραφίας αλλά να βγάλουν προς τα έξω τη δική τους εικόνα της Αθήνας».Η έκθεση, που γίνεται με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, θα γίνει στο μέλλον και βιβλίο ενώ όλα τα έργα διατίθενται προς πώληση, αλλά και σε καρτ ποσταλ.

Φεύγοντας, αναρωτιέμαι αν υπήρχε οτιδήποτε που να αποτέλεσε έκπληξη στη συνεργασία του με τους πωλητές της Σχεδίας. «Οι άνθρωποι που κατά καιρούς έχουν βρεθεί στο περιθώριο έχουν μια φοβερή ικανότητα, ένα προσόν, έχουν απομυθοποιήσει την κοινωνία, και ο τρόπος που επικοινωνούν είναι άμεσος και αποτελεσματικός» μου απαντάει.

Κοιτώντας τα έργα μια τελευταία φορά είναι εμφανές ότι έχει δίκιο: Όλες οι φωτογραφίες, αποσπάσματα μιας συχνά σπαρακτικής καθημερινότητας, έχουν μια εξαιρετική ευθύτητα. Εδώ δεν υπάρχει χώρος για λύπηση ή μελοδραματισμό. Η ζωή στο δρόμο έχει σβήσει οτιδήποτε περιττό ή προσποιητά καλλιτεχνικό από αυτές τις εικόνες.

Oι πωλητές της Σχεδίας ποζάρουν μπροστά στα έργα τους. Καθιστός, πρώτος από τα αριστερά ο επιμελητής Νίκος Πηλός

Διάρκεια έκθεσης: έως τις 10 Μαΐου 2015, Είσοδος ελεύθερη, Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 12:00-21:00

Παράλληλη δράση της έκθεσης | Αόρατες πόλεις Γνωρίστε την Αθήνα με οδηγό έναν πωλητή του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», σε ένα πρόγραμμα περιηγήσεων στο κέντρο της Αθήνας με οδηγούς (νυν και πρώην) άστεγους συμπολίτες μας. Μια διαφορετική περιήγηση στο πλαίσιο του Strange Cities: Athens, μια βιωματική εμπειρία από τη ζωή των οδηγών στο δρόμο. Όλοι οι οδηγοί είναι μέλη του δικτύου διανομής της «Σχεδίας».Εως τις 28 Ιουνίου 2015, κάθε Κυριακή 13:00-15:00, Διάρκεια: περίπου δύο ώρες, Κόστος συμμετοχής: 6 €, Για κρατήσεις θέσεων στις περιηγήσεις: 2130178049 ή στο a.pappa@sgt.gr